Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Svečano otvaranje kapitalnog projekta “Regionalni vodovod za Crnogorsko primorje”

Datum objave: 28.09.2010 15:12 | Autor: Biro

Ispis Štampaj stranicu


Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović svečano će, u srijedu 29. septembra 2010. godine (u 12,30 sati), pustiti u rad Regionalni vodovod na izvorištu Bolje sestre. Na ceremoniji otvaranja govoriće i direktor JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ Zoran Bošnjak.

Prethodno će, u KIC-u Budo Tomović (11,00 sati) biti upriličena svečanost, na kojoj će govoriti ministar uređenja prostora i zaštite životne sredine Branimir Gvozdenović i predsjednik Upravnog odbora JP „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“ Miodrag Pejović, nakon čega će biti emitovan i promotivni film.

Novinarima i snimateljima obezbijedjen je prevoz od KIC-a do vodoizvorista Bolje sestre.

FAKTOGRAFIJA

 Izgradnjom regionalnog vodovoda riješiće se višedecenijski problem neurednog vodosnabdijevanja opština Crnogoskog primorja, koji je posebno bio izražen u ljetnjim mjesecima, kada je imao i najveći uticaj na kvalitet turističke ponude ovog područja. Ideja je  stara  više od 35 godina, a formalizovana je kroz kroz stvaranje institucionalnih struktura i izradu prvih analiza mogućih načina rješavanja ovog problema. Do 1991. godine, za realizaciju ove ideje bile su zadužene opštine Crnogorskog primorja, koju nažalost, izuzev dijela cjevovoda od opštine Herceg Novi do Tivta, nijesu uspjele da realizuju. Od tog perioda urađen je veći broj studija i dodatnih analiza vezanih za ispravnost ideje da se sa jednog vodoizvorišta u zaleđu Crnogorskog primorja voda transportuje do opština na primorju, kao i analiza koje su trebale da pomognu u izboru najpovoljnijeg vodoizvorišta. Formirano je i Javno preduzeće „Regionalni vodovod Crnogorsko primorje“, koje je u prethodnom periodu u izgradnju ovog sistema uložilo oko 20 miliona €. Ovim sredstvima probijen je hidrotehnički tunel Sozina, izgrađen rezervoar Đurmani, dio cjevovoda od Budve do Herceg Novog, izvedeni građevinski radovi na nekoliko drugih objekata. Međutim, zbog nedostatka sredstava i tadašnjih dešavanja,  radovi na ovom objektu bili su obustavljeni na duži peroid.

 

Od 2006. godine, kada se Vlada Crne Gore, dajući prednost stabilnosti u kontinuitetu obavljanja javne funkcije vodosnabdijevanja i većem stepenu sigurnosti funkcionisanja sistema u svim uslovima, opredijelila za koncept izgradnje regionalnog sistema vodosnabdijevanja, znatno su intezivirane aktivnosati vezane za nastavak radova na izgradnji ovog sistema. Urađena je neophodna dokumentacija, pribavljene su potrebne dozvole i saglasnosti, sprovodeni postupci javnih nabavki za izbor izvođača radova. Od proljeća 2008. do avgusta 2010. godine, izvedeni su svi gradjevinski radovi, postavljeno više od 100 km cevovoda kojim se voda sa vodoizvorišta Bolje sestre transportuje jednim krakom do Tivta, Kotora i Budve, i drugim do Bara, sa pratećim objektima (vodozahvat, crpne stanice, prekidne komore, rezervoari, elektroenergetski objekti i preko 400 manjih objekata na cjevovodima). Izgradnjom regionalnog vodovoda za opštine Crnogorskog primorja obezbijeđeno je 1100 l/s vode, u prvoj fazi, i dodatnih 500 l/s, u drugoj. Do sada izvedenim radovima stvoreni uslovi da vodu iz ovog sistema preuzimaju opštine Budva, Kotor, Tivat i Bar.

 

Planirano je da se do kraja ove godine, sprovede tenderski postupak za izbor firmi koji će izvoditi radove za nastavak izgradnje sistema prema opštinama Ulcinj i Herceg Novi.

 

Izgradnjom regionalnog vodovoda stvaraju se uslovi za kvalitetnije pružanje usluga vodosnabdijevanja na Crnogorskom primorju, a samim tim viši standard života građana i privrednih subjekata na ovom području, posebno za razvoj turizma.