Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Свечано отварање капиталног пројекта “Регионални водовод за Црногорско приморје”

Датум објаве: 28.09.2010 15:12 | Аутор: Биро

Испис Штампај страницу


Предсједник Владе Црне Горе Мило Ђукановић свечано ће, у сриједу 29. септембра 2010. године (у 12,30 сати), пустити у рад Регионални водовод на изворишту Боље сестре. На церемонији отварања говориће и директор ЈП „Регионални водовод Црногорско приморје“ Зоран Бошњак.

Претходно ће, у КИЦ-у Будо Томовић (11,00 сати) бити уприличена свечаност, на којој ће говорити министар уређења простора и заштите животне средине Бранимир Гвозденовић и предсједник Управног одбора ЈП „Регионални водовод Црногорско приморје“ Миодраг Пејовић, након чега ће бити емитован и промотивни филм.

Новинарима и сниматељима обезбиједјен је превоз од КИЦ-а до водоизвориста Боље сестре.

ФАКТОГРАФИЈА

 Изградњом регионалног водовода ријешиће се вишедеценијски проблем неуредног водоснабдијевања општина Црногоског приморја, који је посебно био изражен у љетњим мјесецима, када је имао и највећи утицај на квалитет туристичке понуде овог подручја. Идеја је  стара  више од 35 година, а формализована је кроз кроз стварање институционалних структура и израду првих анализа могућих начина рјешавања овог проблема. До 1991. године, за реализацију ове идеје биле су задужене општине Црногорског приморја, коју нажалост, изузев дијела цјевовода од општине Херцег Нови до Тивта, нијесу успјеле да реализују. Од тог периода урађен је већи број студија и додатних анализа везаних за исправност идеје да се са једног водоизворишта у залеђу Црногорског приморја вода транспортује до општина на приморју, као и анализа које су требале да помогну у избору најповољнијег водоизворишта. Формирано је и Јавно предузеће „Регионални водовод Црногорско приморје“, које је у претходном периоду у изградњу овог система уложило око 20 милиона €. Овим средствима пробијен је хидротехнички тунел Созина, изграђен резервоар Ђурмани, дио цјевовода од Будве до Херцег Новог, изведени грађевински радови на неколико других објеката. Међутим, због недостатка средстава и тадашњих дешавања,  радови на овом објекту били су обустављени на дужи пероид.

 

Од 2006. године, када се Влада Црне Горе, дајући предност стабилности у континуитету обављања јавне функције водоснабдијевања и већем степену сигурности функционисања система у свим условима, опредијелила за концепт изградње регионалног система водоснабдијевања, знатно су интезивиране активносати везане за наставак радова на изградњи овог система. Урађена је неопходна документација, прибављене су потребне дозволе и сагласности, спроводени поступци јавних набавки за избор извођача радова. Од прољећа 2008. до августа 2010. године, изведени су сви градјевински радови, постављено више од 100 км цевовода којим се вода са водоизворишта Боље сестре транспортује једним краком до Тивта, Котора и Будве, и другим до Бара, са пратећим објектима (водозахват, црпне станице, прекидне коморе, резервоари, електроенергетски објекти и преко 400 мањих објеката на цјевоводима). Изградњом регионалног водовода за општине Црногорског приморја обезбијеђено је 1100 л/с воде, у првој фази, и додатних 500 л/с, у другој. До сада изведеним радовима створени услови да воду из овог система преузимају општине Будва, Котор, Тиват и Бар.

 

Планирано је да се до краја ове године, спроведе тендерски поступак за избор фирми који ће изводити радове за наставак изградње система према општинама Улцињ и Херцег Нови.

 

Изградњом регионалног водовода стварају се услови за квалитетније пружање услуга водоснабдијевања на Црногорском приморју, а самим тим виши стандард живота грађана и привредних субјеката на овом подручју, посебно за развој туризма.