Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Premijer Marković završio posjetu Bugarskoj: Snažna podrška Crnoj Gori i nerazumijevanje neevropskog ponašanja nekih susjeda

Premijer Marković završio posjetu Bugarskoj: Snažna podrška Crnoj Gori i nerazumijevanje neevropskog ponašanja nekih susjeda
Datum objave: 28.02.2020 15:27 | Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković završio je zvaničnu posjetu Republici Bugarskoj sastancima sa predsjednicom Narodne Skupštine Cvetom Karajančevom i predsjednikom države Rumenom Radevim uz ocjenu da je potvrđena snažna podrška našoj zemlji u evropskoj integraciji i da su otvorene perspektive još snažnijih bilateralnih odnosa dviju prijateljskih država.

„Nesporno, svi zvaničnici – od predsjednika Vlade Borisova, predsjednice Parlamenta Karajančeve, predsjednika države Radeva su dali snažnu podršku Crnoj Gori na njenom putu evropske integracije očekujući da će novi pregovarački pristup biti podsticajan i da će Crna Gora biti prva naredna članica Evropske unije“ – rekao je premijer Marković našim novinarima na kraju posjete.

Predsjednik je kazao da je na sastancima bilo naravno riječi i o onim pitanjima koja treba da unaprijede naše ekonomske odnose posebno o turizmu, energetici i poljoprivredi.

„Imamo potpisane sporazume u zdravstvu i u kulturi i danas smo se dogovorili da veoma brzo dođemo i do zajedničkog sporazuma u obrazovanju. Istovremeno na tim ekonomskim pitanjima smo stavili u fokus uspostavljanje avionske veze između Sofije i Podgorice odnosno Varne i Tivta u sezoni“ – kazao je predsjednik Vlade Duško Marković.

Premijer je dodao da je na svim sastancima bilo riječi i o posebnim aktivnostima u okviru Berlinskog procesa, kojim ove godine predsjedava Bugarska te da je u toj oblasti fokus na razvoju infrastrukture i infrastrukturnom povezivanju i saradnji u okviru energetskog sektora uvažavajući činjenicu da je Crna Gora sada regionalno energetsko čvorište.

Na pitanje Televizije Crne Gore kako Bugarska kao članica NATO-a i Evropske unije ali i većinski pravoslavna zemlja gleda na proteste koji se u Crnoj Gori organizuju povodom usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica, budući da je to na konferenciji za medije spomenuo i premijer Borisov, predsjednik Vlade Crne Gore je rekao da je i to bila tema na koju je razgovarao i sa predsjednikom Bugarske Rumenom Radevim.


„Bugarska prati to što se dešava u Crnoj Gori, ne razumiju neevropsko ponašanje u regionu u odnosu na suvereno pravo Crne Gore da odlučuje o unutrašnjim pitanjima. Ne razumiju odnos susjeda u odnosu na poziv za posjetu predsjednika Đukanovića Sarajevu. Jednostavno je saopšteno da Crna Gora ima pravo da pitanje slobode vjeroispovijesti i položaja vjerskih zajednica uređuje na sopstveni način u skladu sa Ustavom i da je svako miješanje u ta pitanja nedobronamjerno, nije evropsko i nije dobrosusjedsko. Takva podrška je posebno važna jer dolazi od Bugarske – zemlje članice Evropske unije, članice NATO-a i pravoslavne zemlje. Ohrabreni smo takvim odnosom, pažnjom koja je usmjerena na Crnu Goru i tim povodom podrškom koju je Crna Gora dobila. A predsjednik Radev nam je ukazao i sopstvena iskustva prilikom usvajanja njihovog zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je pokrenut baš inicijativom predsjednika Radeva. Dakle, ovaj razgovor je pokazao da je Crna Gora na pravom putu. Ja sam naravno poslao garancije da će Crna Gora ovaj izazov riješiti na evropski i demokratski način u korist države i građana“ – zaključio je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE


VIDEO:
Sastanak sa predsjednikom Republike Bugarske Rumenom Radevim https://youtu.be/xVLBzl18TTM
Sastanak sa predsjednicom Narodne Skupštine Bugarske Cvetom Karajančevom https://youtu.be/KVx3DPAzj_8
Konferencija za medije sa premijerom Bojkom Borisovim: https://youtu.be/YfVY8uMK680