Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Premijer Marković sa predstavnicima Končara: Prilike za ulaganja u infrastrukturu i znanje

Premijer Marković sa predstavnicima Končara: Prilike za ulaganja u infrastrukturu i znanje
Datum objave: 27.02.2020 13:14 | Autor: Kabinet predsjednika Vlade

Ispis Štampaj stranicu


Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković sastao se danas sa predstavnicima hrvatske kompanije Končar, predvođene predsjednikom Uprave Gordanom Kolakom, i razgovarao o prilikama za ulaganja u energetski sektor, saobraćaj ali i u obrazovanje i stručno usavršavanje mladih.

„Crna Gora je ostvarila respektabilne stope ekonomskog rasta u prethodne tri godine. Unaprijedili smo poslovni ambijent i kontinuirano radimo na poboljšanju efikasnosti javne administracije. U energetici smo napravili zaokret ka obnovljivim izvorima energije i tu imamo ogroman potencijal za održiv razvoj ali i značajne investicije koje se realizuju“, kazao je premijer Marković.

Govoreći o svojoj kompaniji, Kolak je kazao da postoji već 99 godina, posluje u više od 50 zemalja svijeta, a u Crnoj Gori je prisutna gotovo sedam decenija. Končar je, kako je kazao predsjednik Uprave, zainteresovan za snažnija ulaganja u revitalizaciju infrastrukture u hidroenergetskim objektima te da nastoje da ojačaju strateška partnerstva sa crnogorskim kompanijama. 

Končar takođe želi da doprinese i u oblasti prenosa i distribucije električne energije, željezničkog transporta i infrastrukture, a iskustvo imaju i u području istraživanja i razvoja, ICT-a i digitalizacije tako da su i to sfere u kojima su izrazili spremnost za saradnju. 

Predsjednik Marković je dodao da je investicioni ciklus u crnogorskoj energetici u narednih pet godina procijenjen na preko 300 miliona eura. Premijer je precizirao da je prisustvo velikih i uspješnih kompanija, kakva je i Končar, za Crnu Goru važno ne samo zbog novca već i zbog znanja koje na taj način dolazi. 

U tom kontekstu, na sastanku je razgovarano o mogućnostima obuke i prakse za studenate i inžinjere iz crnogorskih kompanija.

Sastanku je prisustvovao i ambasador Hrvatske u Crnoj Gori Veselko Grubišić.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE