Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Predsjednik PKCG Vlastimir Golubović: Ostvarena ekonomska stabilnost i privredni rast su temelj za pokretanje novog investicionog ciklusa

Predsjednik PKCG Vlastimir Golubović: Ostvarena ekonomska stabilnost i privredni rast su temelj za pokretanje novog investicionog ciklusa
Datum objave: 30.12.2019 13:43 | Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


„U ovoj godini privređivano je u zdravom poslovnom ambijentu, stalno opadajuće nazaposlenosti, niske inflacije, rasta investicija i finansiranja potrošnje iz realnih izvora, što su pokazatelji koji, zajedno sa postignutim ekonomskim rastom, zaslužuju da budu naglašeni i pohvaljeni“, ocijenio je danas predsjednik PKCG Vlastimir Golubović tokom redovnog godišnjeg sastanka predsjednika Vlade Duška Markovića sa privrednicima u Privrednoj komori.

Sumirajući privredne rezultate u godini za nama, on je istakao: „Ostvarena ekonomska stabilnost i privredni rast su temelj za pokretanje novog investicionog ciklusa, prvenstveno kroz planirane projekte u saobraćaju, energetici, turizmu i poljoprivredi. Nove investicije dolaze na osnovu utemeljenih očekivanja da će se nastaviti povoljni trendovi u našoj ekonomiji, uključujući kontinuirano usklađivanje regulatornog okvira sa evropskom pravnom tekovinom.“ 

Golubović je podsjetio da Crna Gora pravi krupne iskorake u razvoju saobraćajne infrastrukture koja će, kako je rekao, uz bolje korišćenje lučkih kapaciteta i crnogorske željeznice, doprinijeti pozicioniranju naše države kao tranzitnog čvorišta regiona. Posebno je naglasio značaj izgradnje autoputa, od koga se u relativno kratkom periodu, mogu očekivati pozitivni multiplikativni efekti – podizanje nivoa privrednih aktivnosti na sjeveru Crne Gore, te ravnomjerniji regionalni razvoj. U tom kontekstu, konstatovao je da su značajni rezultati postignuti i u vazdušnom saobraćaju, pri čemu su Crnogorski aerodromi i nacionalni avioprevoznik zabilježili u 2019. rekordan broj putnika, što je jedan od pokazatelja veoma uspješne turističke sezone.

„Završetak elektroenergetskog kabla između Crne Gore i Italije je pokazao da naša privreda može ravnopravno da učestvuje u realizaciji projekata od strateškog značaja za Evropu. Pored ekonomskih benefita koje ćemo ostvariti na osnovu tranzita energije i zakupa prenosnih kapaciteta, podmorski kabal, zajedno sa planiranim investicijama u nove hidro, vjetro i solarne elektrane, otvara mogućnost za ekspanziju našeg energetskog sektora i prerastanje Crne Gore u značajnog izvoznika električne energije“, rekao je Golubović, dodavši da će ovi strateški projekti doprinijeti smanjenju deficita robne razmjene. 

Govoreći o rezultatima turističke privrede, predsjednik PKCG je istakao da su impresivni rezutati koje ostvaruje taj sektor nastavljeni i u ovoj godini, a izgrađeni hotelski kapaciteti visoke kategorije i drugi turistički sadržaji, učvršćuju status Crne Gore kao prestižne turističke destinacije. Po njegovim riječima, naša zemlja, a posebno Kotor, prepoznati su kao jedno od vodećih kruzing odredišta u istočnom Mediteranu, dok dodatni kvalitet našoj ponudi daju novoizgrađene marine, koje doprinose razvoju jahting turizma.

Uz ocjenu da poljoprivreda i prehrambena industrija zaslužuju da budu posebno pomenuti, Golubović je istakao: „Naša država je znatno povećala agrarni budžet i uvela niz podsticajnih mjera, što uz sve uspješnije korišćenje raspoloživih međunarodnih fondova stvara povoljan ambijent za investiranje u ovu oblast. Uspješnost poljoprivrede i prehrambene industrije u 2018. potvrđuje i ostvarena stopa rasta od 6,7 odsto, a trendovi se nastavljaju i u ovoj godini“.

Predsjednik PKCG je, pored ostalog, ukazao da je u sklopu institucionalnog partnerstva, predstavnicima privrede omogućeno da aktivno doprinose kreiranju povoljnijeg poslovog ambijenta, učešćem u Vladinim tijelima i radnim grupama za izradu važnih zakona.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE