Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Премијер Марковић пустио у КЦЦГ нови апарат за спољашње зрачење: издашна улагања у здравство омогућио нам је веома висок привредни раст у мандату ове Владе

Премијер Марковић пустио у КЦЦГ нови апарат за спољашње зрачење: издашна улагања у здравство омогућио нам је веома висок привредни раст у мандату ове Владе
Датум објаве: 24.12.2019 10:59 | Аутор: СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Испис Штампај страницу


Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић пустио је данас у Клиничком центру Црне Горе у рад нови апарат за спољашње зрачење и поручио да су захваљујући оствареном веома високом привредном расту у мандату ове Владе могућа издашна улагања у здравствени систем и повећање квалитета здравствене заштите грађана.

„Тачно је годину дана од када смо овдје заједнички пустили у рад линеарни акцелератор вриједан више од 2,5 милиона еура. Казао сам тада да ћемо ове године обезбиједити још један приближне вриједности – како бисмо у потпуности елиминисали листе чекања, а пацијентима омогућили да у времену не дужем од седам дана од конзилијарне одлуке, добију термине за почетак терапије. Испунили смо обећање пацијентима, и по овој терапијској могућности стали испред свих клиничких центара и болница региона. Дакле, након инвестиције која прелази пет милиона еура у посљедњих годину дана, наша Клиника за онкологију располаже са три модерна апарата због чега готово да престаје потреба за слањем наших пацијената у иностране терапијске центре“ – рекао је предсједник Владе на свечаности на Клиници за онкологију и радиотерапију Клиничког центра Црне Горе пустити свечано у рад нови апарат за спољашње зрачење.

Премијер је казао да је захваљујући посвећености и труду менаџмента Клиничког центра у стању да на задовољство грађана и пацијената испуни обећање дато децембра прошле године.

За набавку најсавременије опреме – наставио је предсједник Владе – до сада смо издвојили цвише од десет милиона еура при чему је у адаптацију здравствених објеката кроз пројекат енергетске ефикасности уложено додатних пет милиона.

„Континуирано улагање у опрему и објекте, пратило је и улагање у медицински кадар. Планом специјалистичког усавршавања за 2019. годину опредијељена су средстава за додјелу 108 специјализација и 35 ужих специјализација, а за ове потребе Влада на годишњем нивоу издваја преко 3 милиона еура. То значи да ће са бројном савременом опремом о здрављу грађана бринути наши љекари. Они, који су доступни сваког дана и то, у нашој земљи. У мандату ове Владе, Црна Гора биљежи економски раст по стопама које су каратеристичне за најразвијеније земље Европе. Бројне ефекте такве економске политике осјећају сви грађани. Било посредно, или као данас непосредно – кроз директан допринос квалитетнијем систему здравствене заштите. У прилог томе најбоље говори буџет Фонда за здравствено осигурање, који ће у наредној години бити словом и бројем за стотину милиона еура већи него на почетку мандата Владе, односно 2016. године“ – казао је премијер Душко Марковић.

Предсједник Владе је указао да се у оваквом амбијенту стварају услови за унапређење положаја запослених, првенствено кроз увећање зарада, али је додао да се то може чинити једино у складу са могућностима које постоје захваљујући контунуираном економском расту, и нашем стратешком опредјељењу да истрајемо у консолидацији јавних финансија на средњи рок.

„Због тога сам свјестан и да предложена рјешења нијесу увијек она која су очекивана. Али уз дијалог и партнерски однос увјерен сам да можемо доћи ако не до најбољег, а оно до повољног рјешења, које свакако није коначно већ полазно“ – казао је Премијер.

Предсједник Владе је рекао да у Црној Гори сваке годишње од малигних обољења оболи око три хиљаде људи, да се карцином као болест и пошаст савременог друштва, која не бира године, може предуприједити превенцијом и редовним контролним прегледима.

„Стога ће здравствени систем који сваког дана унапређујемо, бити снажна потпора и сервис за наше грађане. Посебно у погледу превенције и брзе доступности редовних контролних и специјалистичких прегледа. Очекујем да Министарство и све здравствене установе посебну пажњу дају управо том опредјељењу. Влада ће наставити да улаже у медицински кадар, опрему и објекте – како би они били још снажнији ослонац здравијој и задовољној нацији“ – закључио је предсједник Владе Душко Марковић на свечаности пуштања у рад новог апарат за спољашње зрачење на Клиници за онкологију и радиотерапију Клиничког центра Црне Горе.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ