Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Premijer Marković na svečanosti u Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju: Imamo instituciju kojoj se vjeruje i koja nas dostojno predstavlja u svijetu

Premijer Marković na svečanosti u Zavodu za hidrometeorologiju i seizmologiju: Imamo instituciju kojoj se vjeruje i koja nas dostojno predstavlja u svijetu
Datum objave: 20.12.2019 11:49 | Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković izrazio je danas punu podršku daljem radu Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju ocijenivši značaj te institucije i njenih pravovremenih i pouzdanih najava danas predstavljaju važan segment zaštite države i građana.

„Svjedoci smo da nas zemljotresi, poplave, suše, požari, i druge prirodne nepogode, sve češće stavljaju pred ispit i ocjenu sposobnosti države. Nema upravljanja rizicima bez pravovremenih i pouzdanih najava, posebno u oblastima gdje je moguća preventivna aktivnost. Nakon decenija predanog rada, zalaganja i entuzijazma zaposlenih, danas imamo instituciju kojoj Crna Gora vjeruje, i koja nas u ovoj oblasti dostojno predstavlja svijetu“ – rekao je predsjednik Vlade na svečanosti organizovanoj povodom obilježavanja 70 godina od osnivanja hidrometeorološke službe u Crnoj Gori.

Premijer je rekao da sedam sedamdeset godina postojanja nijesu samo sedam decenija od osnivanja ove važne državne službe, već važnije od toga – to je sedam decenija izgradnje i kontinuiranog razvoja institucije koja pruža blagovremene, tačne i pouzdane podatke o stanju vremena, klime i voda, stvarajući iskustvo i saznanja od značaja za zemlju i njen razvoj.

„Zavod za hidrometeorologiju i seizmologiju je centralni oslonac našeg društva u misiji zaštite života naših građana, kulturno-istorijskog nasljeđa zemlje, i materijalnih dobara uopšte. Raznolikost i slojevitost djelatnosti koje su se ovdje stekle, ponajbolji je dokaz povjerenja u kvalitet i rad ove službe, od njenog postanka do danas“ – kazao je predsjednik Vlade.

Premijer Duško Marković je ocijenio vrijednim razvojni napredak koji je Zavod ostvario u prethodnih nekoliko godina, a koji se ogleda u proširenju i modernizaciji mreže mjernih stanica i nabavci novih i savremenih instrumenata i opreme.

„Efikasna i tačna prognoza vremenskih pojava, naročito onih ekstremnih, u eri sve izraženijih negativnih posljedica klimatskih promjena – neophodnst je razvijenog društva. Prije svega u cilju rane i blagovremene najave, sprečavanja i ublažavanja posljedica prirodnih događaja i nepogoda. Postojanje moderne mreže stanica i radara, i validna procjena nastupajućih pojava, obaveza je prema građanima i državi, ali i našim međunarodnim partnerima u oblasti civilne bzbjednosti i zaštite od hazarda. A mjesto i nesporna reputacija koju je Zavod zavrijedio u brojnim evropskim i međunarodnim organizacijama, potvrda je da je Crna Gora pouzdan partner i u visoko-zahtjevnim naučnim i stručnim asocijacijama nadnacionalnog karaktera“ – zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković na svečanosti obilježavanja 70 godina od osnivanja hidrometeorološke službe u Crnoj Gori.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE