Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Премијер Марковић писао Тужилачком савјету: Полиција је у случају корупције у МОРТ-у поступала законито, благовремено и савјесно, али је ефикасна акција тужилаштва изостала

Премијер Марковић писао Тужилачком савјету: Полиција је у случају корупције у МОРТ-у поступала законито, благовремено и савјесно, али је ефикасна акција тужилаштва изостала
Датум објаве: 01.11.2019 15:52 | Аутор: СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Испис Штампај страницу


Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић обратио се данас Тужилачком савјету дописом у вези са случајем корупције у Урбанистичко-грађевинској инспекцији Министарства одрживог развоја и туризма и указао да је, упркос законитом, благовременом и савјесном поступању полиције изостала ефикасна акција тужилаштва.

Премијер је навео и допису да је након откривања очигледног постојања корупције, као предсједник Владе затражио детаљну информацију о поступању Управе полиције у конкретном, и другим предметима везаним за противзаконито поступање урбанистичко-грађевинских инспектора.

Предсједник Владе у писму наводи:

Из информације Управе полиције (01 број 050/19-28834) од 01.11.2019. године, може се закључити да је тај орган извршне власти у свему законито, благовремено и савјесно поступао према Државном тужилаштву које у овим предметима, сагласно Уставу и закону, руководи у свим фазама извиђаја и истраге.

Додатно, јасно се види да је Управа полиције посредством Центра безбједности Херцег Нови, Центра безбједности Будва, Одсјека за сузбијање привредног криминалитета и самог менаџемента, ажурно и континуирано предузимала све мјере и радње да пријаве оштећених, даља полицијска сазнања и започети поступци против двојице инспектора, резултирају њиховим кривичним процесуирањем.

Дакле, активности Управе полиције довеле су до прибављања свих неопходних чињеница које су правовремено достављане Државном тужилаштву, али је нажалост ефикасна реакција Тужилаштва изостала, због чега су наступиле сада већ евидентне посљедице.

Како подаци из достављене информације указују на пасиван однос појединих државних тужилаца из Основног државног тужилаштва у Котору, и Вишег државног тужилаштва у Подгорици – то сам обавезан да на ове околности укажем Тужилачком савјету.

Премијер Душко Марковић обраћање Тужилачком савјету завршава констатацијом да је, руководећи се уставном подјелом власти, на основу које је као предсједник Владе функционално одговоран за законит и ефикасан рад свих дјелова извршне власти, али и политички одговоран за укупно стање у друштву, које се нарушава непоступањем или одуговлачењем у другим дјеловима система, те да стога доставља Тужилачком савјету Информацију Управе полиције на даљу надлежност.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ