Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Премијер Марковић примио делегацију УСЦГ: Унапређење услова рада заједнички задатак Владе и Синдиката

Премијер Марковић примио делегацију УСЦГ: Унапређење услова рада заједнички задатак Владе и Синдиката
Датум објаве: 25.09.2019 15:54 | Аутор: КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ

Испис Штампај страницу


У оквиру редовних кварталних консултација, предсједник Владе Душко Марковић примио је на разговор делегацију Уније слободних синдиката Црне Горе на челу са генералним секретаром Срђом Кековићем.

Предсједник Владе је поздравио напоре Уније слободних синдиката на плану унапређења статуса радника и казао да су мјере повећања минималне зараде и увођење нерадне недјеље у сектору трговине, резулатат заједничке сарадње Владе и синдиката.

Генерални Секретар УССЦГ Срђа Кековић упознао је премијера са иницијативама које је Синдикат покренуо код појединих министарства и казао да оне имају за циљ да унаприједе положај запослених али и свих грађана Црне Горе.

Као кључне иницијативе поменуте су: стављање Нацрта закона о измјенама и допунама Закона о пензијском и инвалидском осигурању на дневни ред Владе; инцијатива за повећање обрачунске вриједности коефицијента у јавном сектору и привреди; иницијатива за рјешавање стамбене проблематике запослених и грађана кроз градњу социјалних станова у државном власништву; иницијатива за укључивање представника репрезентативних синдиката у Савјет за статистику; иницијатива за увођење система одговорности на свим нивоима.

Саговорници су размијенили мишљење о предлозима за повећање зарада запосленима у просвјети и здравству те истакли заједничко опредјељење да се у оквиру институција води дијалог о овом, али и напријед наведеним питањима.

„Подржавам активности на плану унапређења положаја запослених у просвјети и здравству. Влада је посвећена том дијалогу и у њему ће учествовати на највишем нивоу“, казао је премијер.

У том контексту премијер је истакао да ће Влада наставити да подржава рјешавање стамбених потреба запослених у свим секторима, те информисао да се већ наредне недјеље у Подгорици очекује уручење кључева станова за око 300 породица запослених у сектору безбједности, те конструктивном оцијенио иницијативу УССЦГ у вези са предложеним моделом градње социјалних станова.

Саговорници су се сагласили да је унапређење услова рада заједнички задатак те да ће се на темељу редовне сарадње рјешавати сва приоритетна питања.

Из УССЦГ су изразили захвалност премијеру на његовом уважавању и спремности да води дијалог са УССЦГ и указали на потребу даље сарадње социјалних партнера по питањима од заједничког интереса.

Састанку су присуствовали замјеници генералног секретара УССЦГ Жељко Бурић и Звонко Павићевић, као и савјетница за правна питања Ивана Михајловић.

КАБИНЕТ ПРЕДСЈЕДНИКА ВЛАДЕ