Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Premijer Marković na kraju radne posjete Nikšiću: Ovdje se vidi napredak na svakom mjestu

Premijer Marković na kraju radne posjete Nikšiću: Ovdje se vidi napredak na svakom mjestu
Datum objave: 16.09.2019 18:01 | Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković ocijenio je na kraju radne posjete Nikšiću da ta opština prati strateške razvojne politike Vlade koje su usmjerene na sveukupan razvoj zemlje i poboljšanje kvaliteta života njenih građana, te da u Nikšiću vidimo procvat investicija i državnih i iz privatnog sektora.

„Ovdje se vidi napredak na svakom mjestu i glavni pokazatelj jednog takvog trenda, bez obzira na neutemeljene kritike onih koji nijesu sposobni da prepoznaju rezultate, najvrjedniji je podatak da je u Nikšiću danas stopa nezaposlenosti ispod 13 odsto. A početkom 2016. godine je bila 22,8 odsto. Dakle, u Nikšiću se radi, u Nikšiću se zapošljava, u Nikšiću se puno radi na razvoju komunalne infrastrukture, na novim putevima, na vodosnabdijevanju, radi se na društvenoj i socijalnoj infrastrukturi – danas se u Nikšiću izgrađuje preko 1.000 stanova. Znači, ovdje imamo novi kvalitet, ovdje imamo ljude koji mogu da to isfinansiraju, a država preko svojih kapitalnih projekata ulaže više desetina miliona. Samo na rekonstrukciju regionalnog puta od Nikšića do Vilusa ili što smo uradili od Petrovića do Vraćenovića i naravno ulazak u proceduru gradnje novog puta od Cetinja preko Čeva do Nikšića potrošiće preko 50 miliona eura. Dakle, u Nikšiću imamo sjajnu situaciju, jedan ozbiljan tim, dobro partnerstvo Vlade i Opštine“ – rekao je premijer.

Premijer je pobrojao gradske projekte o kojima je danas razgovarao sa lokalnim rukovodstvom poput II fazu kanalizacionog sistema, rekonstrukcija gradskog fudbalskog stadiona za šta je Vlada izdvojila tri, a Fudbalski savez Crne Gore 1,5 miliona eura.

„Dakle, ovdje imamo ono što se dešava u Crnoj Gori, samo direktnije i vidljivije – razvoj, nova radna mjesta i u Nikšiću će se perspektiva za mlade ljude ne samo vidjeti nego i biti prepoznatljiva“ – zaključio je Premijer.

Premijer u Župi: Dajem riječ Vlada će obezbijediti sredstva za cio put

Predsjednik Vlade je prethodno zajedno sa ministrom sporta Nikolom Janovićem u Župi položio kamen temeljac za gradnju multifunkcionalnog igrališta uz Osnovnu školu „Dušan Bojović“. Tom prilikom mještanima je rekao da im daje riječ da će Vlada finansirati gradnju cijele dionice puta od Župe do Nikšića.

„Ovdje sam došao da vam dam riječ i da kažem da ću iza te riječi stojati sa svim svojim prijateljima i saradnicima i u Opštini i u Vladi: Nema djelimične rekonstrukcije puta. Cio put od 21 km mora biti urađen zbog potreba i po standardima vas koji živite ovdje. To je velika investicija, započeli smo je i završićemo je. Radićemo je po fazama, ali će pretežni dio finansijskog tereta snositi Vlada“ – rekao je predsjednik Marković obraćajući se građanima ispred Osnovne škole.

Premijer je istakao primjere da je više kompanija pokrenulo poslove u Župi i da to daje perspektivu ovom kraju.

„Dakle, sasvim je izvjesno da će se u Župi živjeti bolje, da će ovdje ljudi imati razloga ne samo da ostaju nego i da dolaze. Ovdje će mladi ostajati i zbog toga što danas pokrećemo gradnju terena za višenamjensku sportsku upotrebu zahvaljujući Ministarstvu sporta i ministru [Nikoli] Janoviću koji nije pokrenuo samo ovu investiciju ovdje nego još četiri slične investicije u Nikšiću“ – rekao je premijer Duško Marković.

Tužilaštvo mora na pojavu snimka da reaguje brzo i odgovorno

Predsjednik Vlade je rekao, odgovarajući na pitanja novinara na kraju posjete da snimak razgovora koji je sinoć objavljen u medijima, a za koji se tvrdi da ga vode odbjegli biznismen Duško Knežević i sekretar Vrhovnog državnog tužilaštva Nenad Vujošević, da snimak i za njega predstavlja iznenađenje i da institucije moraju reagovati i to brzo i odgovorno.

„Moja poruka je da Specijalno i ne samo Specijalno tužilaštvo, nego i cijelo Tužilaštvo slučaj mora riješiti što prije. To je u interesu Tužilaštva kao državnog organa, u interesu Crne Gore i održivosti njenog pravnog sistema. Vjerujem da će to tako biti i ne želim da pomislim da se na takav način i u takvim rokovima ovaj slučaj neće razriješiti. Vjerujem da je ovo prilika i da Tužilački savjet zasijeda i da sve ono što su slabosti, ako ih ima, riješimo u najkraćem roku. Naravno, moramo uzeti u obzir da optužba dolazi od čovjeka koji je optužen za jednu od najvećih finansijskih prevara u zemlji, koja je imala i koja je mogla da dovede do nesagledivih posljedica, ne samo po naše javne finansije, nego i po našu ekonomiju. Ali, u svakom slučaju, država mora da reaguje ozbiljno, odgovorno i brzo. To je moja poruka i moj zahtjev. …. To znači da se mora reagovati promptno, snažno. Imamo mehanizme, zakon, imamo ljude i sada je provjera sposobnosti državnog Tužilaštva ili da zaustavi opstrukciju u kompromitaciji Tužilaštva radi neprimjerenog uticaja, ili da razotkrije one koji su uključeni u mito i korupciju i da ih pohapsi“ – rekao je premijer.

Vlada je u ove dvije godine riješila stambeno pitanje 1.550 službenika

Na pitanje novinara da prokomentariše navodnu izjavu evropskog komesara Johanesa Hana o stambenoj politici Vlade premijer je poručio da komesar treba da brine o standardima rješavanja socijalnih-stambenih potreba u svojoj zemlji, u okviru EU, a da smo mi dužni da radimo u interesu naših građana. „Ovo nije politika koja zahtijeva standarde, ovo je naša nacionalna politika i naše pravo“, poručio je premijer Duško Marković.

Predsjednik Vlade je napomenuo da nije siguran u kojem kontekstu je ta izjava dana ali je dodao da mi ne primjenjujemo praksu EU već interes države.

„Mi rješavamo stambena pitanja svima kojima je neophodno. Gradimo stanove za penzionere, zaposlene u zdravstvu, obrazovanju, Ministarstvu odbrane, MUP-u. Samo u dvije godine mandata ove Vlade, više od osam miliona eura smo imali direktnih intervencija prema stambenim zadrugama sindikata, i zaposlenima u ovim organima da bi rješavali stambeno pitanje pod ovim uslovima. Riješili smo više od 1.550 stambenih pitanja za ove dvije godine u različitim sektorima pod povoljnjim uslovima”, rekao je predsjednik Vlade Duško Marković.

Sa predsjednikom Vlade u Nikšiću su boravili potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede Milutin Simović, ministar sporta i mladih Nikola Janović, ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić i direktor Uprave javnih radova Rešad Nuhodžić.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE