Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Premijer CG Duško Marković razgovarao sa potpredsjednicom Bugarske Ilijanom Jotovom: Odnosi naših država teško da mogu biti bolji

Premijer CG Duško Marković razgovarao sa potpredsjednicom Bugarske Ilijanom Jotovom: Odnosi naših država teško da mogu biti bolji
Datum objave: 28.06.2019 15:27 | Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


Predsjednik Vlade Duško Marković primio je u petak potpredsjednicu Republike Bugarske Ilijanu Jotovu.

Zaključeno je da su odnosi Crne Gore i Bugarske prijateljski i partnerski posebno osnaženi kontinuiranom bugarskom podrškom našoj zemlji tokom našeg pristupa NATO-u i sada u procesu evropske integracije.

„Naši odnosi teško da mogu biti bolji, moguća je samo snažnija ekonomska saradnja“ – konstatovao je na sastanku premijer Marković.

Predsjednik Vlade Crne Gore se zahvalio potpredsjednici Bugarske na važnoj inicijativi kojom je prošle godine, u vrijeme bugarskog predsjedavanja Evropskom unijom, aktuelizovano pitanje proširenja Unije što je rezultiralo i Samitom EU – Zapadni Balkan u Sofiji. Za Crnu Goru je, dodao je predsjednik Vlade, naročito važna bila podrška premjera Bojka Borisova inicijativi da se Jadransko-jonski koridor uvrsti na listu evropskih koridora koje sufinansira Evropska unija.

Potpredsjednica Jotova je najavila nastavak snažne podrške procesu evropske integracije Crne Gore i ostalih država Zapadnog Balkana, posebno naglasivši da Bugarska insistira na politici regate odnosno na zasebnom vrjednovanju uspjeha svake države-kandidata. Predsjednik Marković je ponovio stav principijelan Crne Gore o potrebi otvaranja pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Potpredsjednica Bugarske je potvrdila podršku svoje zemlje inicijativi Crne Gore o otvaranju Međunarodnog instituta za održive tehnologije.

Na sastanku je zaključeno da je obostrani interes uključivanje Bugarske u upravljački dio Berlinskog procesa za države Zapadnog Balkana.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE