Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Засиједао Савјет за туризам: Импресиван туристички раст поново позиционирао ЦГ као врхунску дестинацију, формирано Координационо тијело за ефикасно рјешавање изазова

Засиједао Савјет за туризам: Импресиван туристички раст поново позиционирао ЦГ као врхунску дестинацију, формирано Координационо тијело за ефикасно рјешавање изазова
Датум објаве: 17.06.2019 17:50 | Аутор: СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Испис Штампај страницу


Савјет за туризам је данас на сједници којом је предсједавао предсједник Савјета, премијер Душко Марковић, констатовао да туристички показатељи у првом кварталу ове године значајно премашују податке из рекордне 2018. године што, уз чињеницу да су активности на припреми шпица овогодишње сезоне реализоване или се реализују у складу са планом, указује да ће и 2019. бити веома успјешна туристичка година.

У прва три мјесеца 2019. године Црну Гору је посјетило 166.628 туриста, што је 38,15 одсто више него у истом периоду 2018. док је регистровано 645.630 туристичких ноћења – 22,4 одсто више него у истом периоду претходне године. Подаци о туристичком промету који евидентирају локалне туристичке организације показују повећање од просјечно 15,33 одсто у прве 23 седмице ове године (закључно са 14. јуном) у односу на исти период 2018. године. Ови подаци утолико су значајнији има ли се у виду да је прошле године, у којој је црногорски туризам потукаио све рекорде, број туриста повећан за 10,24 одсто у односу на 2017, а број ноћења за 8,17 одсто – наведено је у Извјештају о реализацији активности предвиђених Планом припреме љетње туристичке сезоне за 2019. годину који је Савјет размотрио.

Пораст броја туриста и броја ноћења пратио је и раст прихода – у 2018. за 8,59 одсто више него у 2017, а у првом кварталу ове године приход је повећан за 7,9 одсто у односу на рекордну 2018. годину када је Црна Гора први пут премашила милијарду еура прихода од туризма.

У Извјештају је констатовано да посебан квалитет представљају чињенице да туристичке сезоне из године у годину почињу раније и трају дуже. Значајан раст броја туриста у колективном смјештају остварен је са тржишта Њемачке (број долазака за прва четири мјесеци већи је пет пута у односу на исти период прошле године), дупло већи промет евидентиран је са тржишта Аустрије, Уједињеног Краљевства (увећање за 32,25 одсто), Француске (увећање за 11,23 одсто) и Пољске (увећање за 10,24 одсто).

Констатовао је да су овако добри туристички трендови, резултат прије свега побољшања квалитета смјештајних капацитета и развоја нових туристичких садржаја и понуде. Само у мандату ове Владе отворено је око 70 хотела углавном категорије 4 и 5 звјездица, само у прошлој години подржано око 30 пројеката везаних за развој производа. Унапријеђена је авиодоступност и реализоване бројне активности на промоцији туристичке понуде од стране Националне туристичке организације и Министарства одрживог развоја у туризма.

Предсједник Савјета Душко Марковић констатовао је да је импресиван раст туризма као водеће привредне гране и по обиму и по финансијским ефектима поново позиционирао Црну Гору као врхунску туристичку дестинацију што је резултат за похвалу не само Владе већ цјелокупне туристичке привреде и свих актера укључених у црногорски туризам.

И поред значајног унапређења који је евидентан из године у године, Савјет је указао на ограничења која постоје када су у питању повремени застоји и гужве у саобраћају, пропусност граничних прелаза, извођење грађевинских радова током сезоне, побољшање комуналне уређености. Констатовани је да је ограничења неопходно рјешавати кроз додатну координацију државних органа надлежних за ова питања и институција на локалном нивоу. Такође, Савјет је истакао потребу на додатном ангажовању када је у питању запошљавање странаца и дефинисање системских рјешења у вези са образовањем и усавршавањем недостајућих кадрова у сектору туризма. У циљу ефикасног праћења одвијања туристичке сезоне и предузимања мјера за превазилажење изазова, посебно током предстојећег шпица туристичке сезоне, Савјет је формирао Координационо тијело за праћење сезоне на чијем је челу министар одрживог развоја и туризма Павле Радуловић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ