Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Premijer Marković na proslavi Dana nezavisnosti: 21. maja 2006. ispravili smo istorijsku nepravdu, naše rezultate ne vide samo oni koji ne žele da ih vide

Premijer Marković na proslavi Dana nezavisnosti: 21. maja 2006. ispravili smo istorijsku nepravdu, naše rezultate ne vide samo oni koji ne žele da ih vide
Datum objave: 17.05.2019 19:55 | Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu Download Download


Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković poručio je večeras povodom trinaeste godišnjice obnove nezavisnosti naše zemlje da je 21. maja 2006. ispravljena stogodišnja istorijska nepravda i Crna Gora vraćena na svjetsku političku mapu čime, te da se naša zemlja tada okrenula budućnosti umjesto mitomanskoj prošlosti kao i da su svi događaji koji su uslijedili potvrdili ispravnost našeg strateškog opredjeljenja da Crnu Goru integrišemo u najnaprednije zajednice modernog svijeta: Sjevernoatlantsku alijansu i Evropsku uniju.

„Danas proslavljamo trinaestu godišnjicu istorijskog referenduma. Referenduma, na kojem je Crna Gora nakon gotovo cijelog jednog vijeka obnovila svoje prirodno pravo – da bude svoja na svome. Hrabrom, mudrom i strpljivom državnom politikom, s jedne strane, i demokratskom snagom svih građana da mirno i dostojanstveno donesu istorijsku odluku – ispravili smo stogodišnju nepravdu i tog 21. maja 2006. godine vratili ime svoje zemlje i svog naroda na svjetsku političku mapu. Na bolnom iskustvu kroz koje je Crna Gora prošla kroz svoju istoriju naučili smo najvažniju lekciju: Da naša nezavisnost obnovljena na referendumu 21. maja nije jednom za svagda data. I da je njena dugoročna garancija, PRIPADNOST zajednici najrazvijenijih zemalja današnjice, koje ne samo baštine već i čuvaju vrijednosti slobodnog i demokratskog društva. To su vrijednosti tolerancije, suživota i građanske države, kao temeljnih principa ne samo opstanka, već i razvoja svake zemlje. Sve što se događalo u prethodnih trinaest godina potvrdilo je ispravnost našeg strateškog opredjeljenja da Crnu Goru integrišemo u najnaprednije zajednice modernog svijeta: Sjevernoatlantsku alijansu i Evropsku uniju. Okrenuli smo se budućnosti umjesto mitomanskoj prošlosti – ne zaboravljajući pritom najsvjetlije tradicije na kojima je u balkanskim olujama opstala duhovnost, kultura i prepoznatljivost našeg naroda; tradicije koje su iznjedrile slobodarstvo i antifašizam kao moralne vertikale društva, koje su nam i omogućile da 21. maja započnemo izgradnju nove Crne Gore – dostojne i vrijedne poštovanja svakog njenog građanina, ali i svakog njenog saveznika i partnera“ – rekao je premijer Duško Marković na prijemu koji je priredio na Cetinju za visoke zvanice iz političkog kulturnog i javnog života te za diplomatsko kor.

Predsjednik Vlade je podsjetio na uspjehe koje je naša zemlja postigla pri čemu je posebno istakao članstvo u NATO-u i odlične rezultate na ekonomskom planu.

„Ponosni smo i na stope ekonomskog rasta koje su već treću godinu zaredom među najvećima u Evropi. Samo na temelju tako dinamičnog rasta ekonomije možemo garantovati bolji životni standard svih naših građana. Jednako i na jugu, i na sjeveru, kao rezultat ravnomjernog regionalnog razvoja i snažnog investicionog zamaha. Sljedeće godine pustićemo u saobraćaj prvu dionicu našeg najvećeg infrastrukturnog poduhvata, autoputa od Smokovca do Mateševa, i odmah zatim krenuti u nastavak radova na ostalim dionicama. Naša zemlja je i veliko gradilište; a istovremeno i prestižna turistička, i rastuća investiciona destinacija. Dakle, Crna Gora danas i Crna Gora prije trinaest godina – ne liče jedna na drugu! To su rezultati koji ne mogu – a da se ne vide. Mogu jedino – da ne žele da se vide“ – rekao je premijer.

Predsjednik Marković je rekao da je naša zemlja vidno ojačala institucije za šta je potvrda i nedavna presuda u najkompleksnijem sudskom procesu u našoj istoriji.

„Na djelu je demonstrirano ono što u teoriji zovemo „snagom institucija”. Jer, svaki atak na naše institucije, u ovom slučaju na sudstvo, zapravo je atak na državu i njeno postojanje. Potvrdili smo, dakle, da je Crna Gora država koja ima sposobnost i moć da odbrani sebe i od najtežih terorističkih prijetnji koje su se bile nadvile nad njom, kao i da počinioce takvih djela privede pravdi“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer je na kraju obraćanja pozvao sve političke aktere da rade zajedno za dobrobit države i društva.

„I ovom prilikom pozivam sve političke aktere, među kojima su i oni koji dosljedno ne žele da budu sa nama kad slavimo datum obnove naše države, da zajedno radimo za njeno dobro i dobro njenih građana. Da bismo postigli taj cilj, potrebno je samo ono što je svojstveno svakom čovjeku širom planete – da voli i poštuje svoju državu – jer će je jedino na taj način cjelovito poštovati i svi drugi“ – zaključio je predsjednik Vlade Duško Marković na prijemu koji je povodom 13. godišnjice obnove nezavisnosti Crne Gore priredio na Cetinju.


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE