Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Premijer Marković na Konferenciji predsjednika parlamenata država članica JJI: Dijalog neophodan preduslov snaženja partnerstva

Premijer Marković na Konferenciji predsjednika parlamenata država članica JJI: Dijalog neophodan preduslov snaženja partnerstva
Datum objave: 19.03.2019 11:02 | Autor: KABINET PREDSJEDNIKA VLADE

Ispis Štampaj stranicu Video Video Download Download


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Kao država koja je čvrsto posvećena multilateralizmu, očuvanju mira i jačanju međusobnog povjerenja, Crna Gora smatra dijalog za neophodni preduslov snaženja partnerstva, kako bi nebrojeni potencijali mogli biti valorizovani u različitim oblastima, pije svega, turizmu, kulturi, održivom ribastvu, čistoj energiji, kazao je predsjedik Vlade Crne Gore Duško Marković

„Cijenimo da kao najmanja država ovog regiona predstavljamo mjesto susreta, dijaloga i saradnje“, rekao je premijer Marković.

Otvarajući XVI konferenciju predsjednika parlamenata država članica Jadransko-jonske inicijative (JJI), koja se u organizaciji Skupštine Crne Gore održava u Budvi, u okviru godišnjeg predsjedavanja naše zemlje ovom Inicijativom, premijer je naglasio značaj razmjene iskustava među članicama JJI, kao i snaženja vrijednosti i standarda koji čine temelje naše bliske saradnje.

„Cijenim da je to, u vremenima brojnih izazova sa kojima se suočava Evropa i čitav svijet vanredno važno. Kompleksni izazovi po stabilnost našeg kontinenta, izazivaju širok spektar reperkusija i na naše ekonomije, na naše razvojne projekte“, rekao je premijer.

On je dodao da je Zapadni Balkan neodvojivi dio evropskih vrijednosti i Crna Gora, kao zemlja koja je najviše odmakla u procesu pridruživanja EU, će znati i moći da sve svoje raspoložive kapacitete posveti sopstvenoj i zajedničkoj evropskoj budućnosti. 

„Crna Gora je danas članica NATO i u pristupnim pregovorima sa EU ulazi u posljednju i najvažniju fazu. Mi ne idemo naprijed samo ispunjavajući zadate obaveze iz tog procesa, već doslijedno radimo na svom razvoju kako bismo kao stabilna i razvijena država bili pouzdan partner u Uniji kao što smo to u okviru NATO“, kazao je predsjednik Vlade.

Razvoj naše ekonomije, koja već dvije godine raste po stopi iznad 4,5 odsto i gotovo 11.000 više zaposlenih, obim i kvalitet stranih investicija govori o čvrstom i stabilnom kursu Crne Gore - koji je prije svega određen i tradicijom unutrašnjeg multivjerskog sklada i dobrim odnosima sa susjedima.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

„Valorizacija potencijala u jadransko-jonskom regionu zasniva se na pitanjima koja su zajednička na potezu od Atine do Rima. Pitanja poput snaženja demokratije, odgovornog upravljanja, očuvanja i obnove prirodnih resursa kojima raspolažemo u ovom dijelu Evrope u dominantnoj mjeri uslovljavaju naše razvojne ciljeve“, rekao je predsjednik Marković.

Zahvalni smo, istakao je on, na saradnji ostvarenoj u oblasti turizma, kulture, zaštite vanredno vrijednog, jedinstvenog, kulturnog nasljeđa.

„Ipak, smatramo da je ekonomska i iskustvena razmjena i dalje u kašnjenju u odnosu na nivo političkih odnosa koje smo dostigli. Upravo u tom segmentu, bio bih sklon da podstaknem članove parlamenata JJI da kroz angažman odbora i direktne kontakte nastave ostvarivati nove koridore saradnje u našoj regiji“, rekao je premijer.

Osvrćući se na crnogorsko predsjedavanje Inicijativom, predsjednik Marković je kazao da smo ohrabreni dinamikom aktivnosti koje se sprovode na nivou Parlamenata i to što, u oblastima koje su važne za građane svih naših država, ostvarujemo vrijedne rezultate.

„I mi u Crnoj Gori smo tom cilju bezrezervno posvećeni, pa osim aktivnog učešća u velikom broju regionalnih inicijativa i organizacija, u segmentu nauke smo inicirali formiranje Međunarodnog instituta za održive tehnologije, koji bi našem regionu i Jugoistočnoj Evropi trebalo da donese jedinstven koncept i moderan sistem u oblasti hadronske kancer terapije i istraživanja u biomedicini“, rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Pozitivnim je ocijenio želju Republike San Marino da pristupi Inicijativi i izrazio nadu da će se to desiti na predstojećem ministarskom savjetu Inicijative u Budvi, u maju ove godine.

KABINET PREDSJEDNIKA VLADE