Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Premijer Marković na redovnom sastanku sa rukovodiocima PU, UC i UIP: punjenje budžeta stabilno, poslato upozorenje lokalnim samoupravama

Premijer Marković na redovnom sastanku sa rukovodiocima PU, UC i UIP: punjenje budžeta stabilno, poslato upozorenje lokalnim samoupravama
Datum objave: 19.10.2018 14:30 | Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu Video Video


Služba za odnose s javnošcu Služba za odnose s javnošcu

           


Predsjednik Vlade Duško Marković poručio je danas opštinskim čelnicima da se mora zaustaviti generisanje neopravdanih troškova koji su proizvod neodgovornosti lokalnih samouprava i njihovih preduzeća, jer se na taj način ugrožava održivost državnog budžeta.

„Posebno ćemo pratiti izvještavanje i podnošenje računa od strane opština za dodijeljena sredstva po svakom osnovu, što je zadatak za budžetske i inspekcijske organe“ – rekao je premijer Marković na sastanku sa rukovodiocima Poreske uprave Miomirom Mugošom, Uprave carina Vladanom Jokovićem i Uprave za inspekcijske poslove Alijom Košutom i njihovim saradnicima.

Poreska uprava je izvijestila da je u prvih devet mjeseci naplaćeno 781.177.940 eura poreza što je 36,5 miliona eura (5%) više od plana, a 104 miliona eura (15%) iznad ostvarenja iz istog perioda 2017. godine. Posebno je naglašeno da je ukupna naplata u periodu jun – septembar, odnosno tokom turističke sezone – iznosila 380.421.848 eura, što je 36 miliona eura iznad ostvarenja iz istog razdoblja 2017. godine.

Uprava za inspekcijske poslove je tokom turističke sezone – u periodu od 11. juna do 31. avgusta – izdala gotovo 8.000 prekršajnih naloga (7.908) kojima su izrečene novčane kazne u iznosu od 2.762.274 eura. Najviše prekršajnih naloga izdato je u opštini Budva – 2.077 naloga na iznos od 774.134 eura.

Konstatovano je da su nadležne službe preduzimale adekvatne mjere na suzbijanju sive ekonomije, da je trend povećanja naplate prihoda dobar te da se pokazalo da su uz jačanje kontrole i dodatne mjere efekte dale i redovne koordinacije sa predsjednikom Vlade. Zaključeno je da jedini izuzetak predstavljaju lokalne samouprave.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem Milutin Simović i ministri ekonomije i finansija Dragica Sekulić i Darko Radunović.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE