Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Premijer Marković na Konkordija samitu: Danas imamo ambiciju da postanemo najrazvijenija zemlja i najprestižnija destinacija na Sjevernom Mediteranu

Premijer Marković na Konkordija samitu: Danas imamo ambiciju da postanemo najrazvijenija zemlja i najprestižnija destinacija na Sjevernom Mediteranu
Datum objave: 24.09.2018 20:11 | Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu Video Video Download Download


Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

                                                  
Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković učestvovao je danas u Njujorku na Konkordija samitu, na panelu „Podrška ekonomskoj otpornosti malih ostrvskih i zemalja u razvoju kroz programe državljanstva“. Tom prilikom, premijer Marković je zahvalio na pozivu za učešće na ovom prestižnom skupu i govorio o razvojnim vizijama Crne Gore i planovima da se one pretvore u realnost.

Kako je istakao, Crna Gora ima državotvornu istoriju dugu više od hiljadu godina, pri čemu je različitim spletom političkih okolnosti 1918. godine izgubila državnost, a 2006. godine je povratila.

„Dakle mi smo danas evropska i evroatlanska zemlja. Danas smo pozicionirani na način da imamo ambiciju, kao što ste i sami rekli, da postanemo najrazvijenija zemlja i najprestižnija destinacija na Sjevernom Mediteranu. Prošle godine smo postali punopravna članica NATO –a, a već šest godina pregovaramo sa Evropskom unijom o članstvu. Dakle, naša vizija evropske i evroatlanske zemlje se ostvaruje. Ali našu zemlju želimo da učinimo bogatom, razvijenijom i zemljom u kojoj se živi srećnije i sa punim zadovoljstvom“.

Govoreći o programu ekonomskog državljanstva, predsjednik Vlade je naveo da Crna Gora već drugu godinu bilježi jednu od najvećih stopa rasta u Evropi, dok je učešće turizma u društvenom proizvodu preko 22 posto.

„Programom ekonomskog državljanstva želimo da Crnu Goru poziciramo kao najprestižniju turističku destinaciju na Sjeverenom Mediteranu. Želimo da privatnim novcem, naše resurse pretvorimo u potencijal za zemlju. Javni novac i državne fondove želimo da usmjerimo u jačanje našeg finansijskog potencijala i stabilnosti. Dakle programom ekomomskog državljanstva ulagaćemo u projekte koji su započeti i u nove projekte, razvijati našu infrastrukturu, na taj način otvarati nova radna mjesta, i našu prelijepu zemlju učiniti dostupnom za bogate građane širom sbijeta. Oni su i danas u Crnoj Gori. Ali mi želimo da ostanu u Crnoj Gori i da sa njima dođu neki novi“ - poručio je premijer Marković, izrazivši uvjerenje da će model ekonomskog državljanstva biti promovisan i dostupan svima koji žele da u Crnoj Gori stvaraju, razvijaju svoj biznis i žive, u oktobru ili najkasnije do sredine novembra.
    
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
     
Komentarišući simboliku susreta sa predsjednikom SAD-a Donaldom Trampom na samitu NATO - a i poznatog filma o Džejmsu Bondu, predsjednik Vlade je istakao da kada je sniman film niko nije mogao da zamisli da će Crna Gora danas živjeti realnim životom iz tog filma.

„Ali je isto tako rijetko ko prije deset godina mogao pomisliti da će Crna Gora da sjedi sa istim političkim stolom sa najvećim zemljama današnjice i da smo ravnopravni. I možda zbog toga je nastao i taj dijalog između predsjednika Trampa i mene“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković.

Kako je premijer Marković zaključio, u Crnoj Gori danas postoje prestižni hoteli kao šti su: Aman, Marriott, Ritz-Carlton, Chedi, Regent, našu zemlju posjećuju najbogatiji ljudi, a najprestižniji časopisi i portali je svrstavaju u najprestižniju destinaciju na svijetu.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE