Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Premijer Marković primio rukovodstvo Ministarstva zdravlja: Mjere unapređenja zdravstvenog sistema od juče funkcionalne, neophodno dalje kontinuirano unapređenje

Premijer Marković primio rukovodstvo Ministarstva zdravlja: Mjere unapređenja zdravstvenog sistema od juče funkcionalne, neophodno dalje kontinuirano unapređenje
Datum objave: 02.03.2018 15:15 | Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu Video Video


Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
     
    
Predsjednik Vlade Duško Marković primio je danas rukovodstvo Ministarstva zdravlja na čelu sa ministrom dr Kenanom Hrapovićem koje je zatražilo sastanak kako bi predstavilo Premijeru rezultate ostvarene tokom proteklih petnaest mjeseci.

Predstavnici Ministarstva zdravlja informisali su predsjednika Vlade o sistemu primjene nove liste ljekova i elektronskih recepata koji je, u skladu sa planom, funkcionalan od 1. marta 2018. godine.

Predsjednik Vlade je sa zadovoljstvom konstatovao napredak zdravstvenog sistema istakavši da je ta činjenica registrovana i van granica naše zemlje i to: napretkom Crne Gore za 9 mjesta na rang listi Evropskog zdravstvenog potrošačkog indeksa (EHCI) što je najveći skok u odnosu na ostale rangirane države i boljim rangom naše zemlje po Lancet indeksu koji mjeri kvalitet i dostupnost zdravstvenih usluga gdje se naša zemlja sa 81 poenom nalazi na 36. mjestu od 195 zemalja, ispred svih država regiona izuzev Hrvatske.

Premijer Marković je naglasio da su dostupnost i kvalitet zdravstvene zaštite presudno važni za bolji kvalitet života građana i s tim u vezi ukazao predstavnicima Ministarstva zdravlja na potrebu kontinuiranog unapređenja kvaliteta zdravstvenih usluga.

Na sastanku je bilo riječi i o daljem nastavku reformi sistema zdravstvene zaštite, usavršavanju specijalista i subspecijalista iz naših bolnica i Kliničkog centra Crne Gore u referentnnim zdravstvenim ustanovana u regionu i daljem inostranstvu za šta su već izdvojena sredstva u budžetu.

Od juče je u 54 apoteke Montefarma i 166 privatnih apoteka, koje imaju zaključene ugovore sa Fondom zdravstva, funkcionalna primjena elektronskih recepata čime je obezbijeđena kontrola propisivanja, izdavanja i potrošnje ljekova i smanjila mogućnost zloupotreba.

Nova lista ljekova, koja se primjenjuje od 01. marta 2018. godine podrazumijeva obezbjeđivanje savremene terapije, koja će u velikoj mjeri će doprinijeti poboljšanju zdravlja građana posebno na početku bolesti, smanjenju kasnijih komplikacija, produženog liječenja i kvaliteta života pacijenata.

Nakon sastanka kod predsjednika Vlade Duška Markovića potpisan je Ugovor za projekat telemedicine.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE