Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Predsjednik Marković u Trstu na Samitu Zapadnog Balkana

Predsjednik Marković u Trstu na Samitu Zapadnog Balkana
Datum objave: 12.07.2017 13:29 | Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


Predsjednik Vlade Duško Marković predvodi u Trstu crnogorsku delegaiju na sastanku predsjednika država i vlada zemalja Zapadno-balkanske šestoke (WB6) na poziv predsjednika Vlade Republike Italije Paola Đentilonija.

U 16:30 počeće plenarna sesija na kojoj će se predsjednik Markovič obratiti liderima država Zapadno-balkanske šestorke i liderima Italije, Austrije, Njemačke, Francuske, Hrvatske, Slovenije i Bugarske.

Na samitu je planirano usvajanje Akcionog plana za regionalno ekonomsko područje koji proizlazi iz preuzetih obaveza u okviru Sporazuma CEFTA i Strategije SEE 2020 i zasniva se na: pravilima i principima Evropske unije koji se odražavaju u Sporazumima o stabilizaciji i pridruživanju.

Očekuje se potpisivanje Ugovora o osnivanju Transportne zajednice – dokumenta kojim se šest država Zapadnog Balkana obavezuju da će u oblastima putnog i željezničkog saobraćaja primjenjivati evrospke direktive.

Na Samitu će predsjedniik Marković predstaviti crnogorsku inicijativu za osnivanje Međunarodnog instituta za razvoj održivih tehnologija u saradnji sa Institutom CERN.

Očekuje se da će predsjednik Marković na samitu imati niz bilateralnih susreta sa liderima zemalja Evropske unije.

Očekuje se da će predsjednici vlada šest država Zapadnog Balkana usvojiti Deklaraciju koja odražava snažnu posvećenost daljim aktivnostima na planu regionalne saradnje u okviru Zapadnobalkanske šestorke i evropskoj perspektivi zemalja regiona.

SLUŽBA ZA ODNOSE SA JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE