Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Predsjednik Vlade Duško Marković u radnoj posjeti CERN-u

Predsjednik Vlade Duško Marković u radnoj posjeti CERN-u
Datum objave: 07.07.2017 10:04 | Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


Služba za odnose s javnošću Služba za odnose s javnošću
 
Predsjednik Vlade Duško Marković započeo je u Ženevi radnu posjetu Evropskoj organizaciji za nuklearna istraživanja (CERN) gdje ga je dočekala grupa direktora ove, najprestižnije međunarodne naučne institucije.

Prilikom posjete premijer će potpisati Memorandum o razumijevanju između Vlade Crne Gore i CERN-a kojim naša zemlja postaje punopravna članica CMS eksperimenta (The Compact Muon Solenoid). Riječ je o jednom od najvećih LHC eksperimenata u CERN-u, u kojem je angažovano oko 4.000 naučnika , inženjera i studenata iz 200 istraživačkih institucija širom svijeta. Potpisivanjem Memoranduma i cijela infrastruktura Velikog hadronskog sudarača (LHC) sa svom pratećom opremom, detektorima i računarskim sistemima postaće dostupna našim istraživačima.

Predsjednik Marković boravi u CERN-u na poziv generalne direktorice Fabiole Đianoti (Gianotti).

Sa predsjednikom Vlade su i ministarka nauke dr Sanja Damjanović, potpredsjednik Crnogorske akademije nauka i umjetnosti Prof. dr Ljubiša Stanković i rukovodilac istraživačke grupe Univerziteta Crne Gore koja će raditi sa CERN-om na CMS projektu Prof. dr Nataša Raičević, sa Prirodno-matematičkog fakulteta.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE