Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Ауторски текст предсједника Владе Црне Горе објављен у Побједи - Наших сто дана

Ауторски текст предсједника Владе Црне Горе објављен у Побједи - Наших сто дана
Датум објаве: 07.03.2017 08:15 | Аутор: Душко Марковић

Испис Штампај страницу Доwнлоад Доwнлоад


Наших сто дана - ауторски текст ПВ Душка Марковића објављен у Побједи.пдф

Ауторски текст предсједника Владе Црне Горе објављен у Побједи, 7. марта 2017.

Наших сто дана

Сто дана рада Владе је мали јубилеј. До данас је 41. Влада Црне Горе „потрошила“ тек око 7 посто времена од свог четворогодишњег мандата! С једне стране, недовољно да би се могли оцјењивати учинци у стратешким политикама, али с друге – сваки радни дан Владе је на својеврсном тесту и оцјени домаце и међународне јавности.

Ова Влада добила је већинску подршку бирача, а затим и повјерење парламента на јасним програмским одредницама. Оне су сублимиране у експозеу који сам као мандатар изложио парламенту на сједници 28. новембра прошле године. Кључно питање је: да ли је Влада у својих првих сто дана слиједила она обећања која су дата јавности у предизборној кампањи, односно тог 28. новембра?

Служба за односе с јавношћуВеома сам увјерен да је у овом кратком периоду Влада показала досљедност, одлучност и посвећеност испуњавању обећања која су дата грађанима: од драстичне кадровске обнове министарског састава, па затим и „по дубини“ у државној администрацији и јавним предузећима; преко упорног промовисања дијалога са свим релевантним друштвеним структурама у циљу превазилажења нагомиланих подјела у црногорском друштву; преко интензивне међународне активности на плану реализације наших стратешких националних интереса ка пуном чланству у НАТО савезу и Европској унији, односно пуном уважавању Црне Горе са кључних међународних адреса као државе која игра важну улогу у очувању крхког мира и стабилности у наново узаврелом региону Западног Балкана; па све до стварања услова за стабилност јавних финансија као неопходне претпоставке за убрзанији економски раст у наредном периоду, који ће донијети бољитак у свакодневном животу сваком нашем грађанину и свакој породици… Вјерујем да је у ових сто дана јавност препознала да ће Влада бескомпромисно слиједити ова своја кљућна обећања.

С друге стране, бојкот парламента од стране опозиционих странака оптерецивао је рад Владе и утицао на укупну слику о политицком животу у држави. Урадили смо највише што је могуце (а да не урушимо демократске и правне стандарде) да би се опозиција вратила у парламент: више пута понудио сам и мјеста у мом кабинету за проевропске и проатлантске странке. Тражићемо и убудуће тачке разумијевања са тим странкама, са јасном поруком да њихово инсистирање на аутистичном захтјеву за понављањем избора не води никуда.

Као што и пут од хиљаду миља почиње једним кораком, вјерујемо да постоје бројне теме на којима можемо заједно радити са неким опозиционим странкама. Уосталом, за годину дана чекају нас предсједнички избори, као и локални у више од пола црногорских општина, а у том контексту вјерујемо да је у интересу и власти и значајног дијела опозиције да, на примјер, заједно радимо на имплементацији препорука посматрацке мисије ОЕБС-ОДИХР о даљем унапређењу нашег изборног законодавства... Владу су у првих сто дана пратила и честа окупљања група незадовољних грађана, по правилу са одређеним финансијским захтјевима. Сувишно је да наглашавам да – и као државни службеници, и као грађани – разумијемо сложену материјалну ситуацију значајног броја наших грађана. Оно што се, међутим, мора имати у виду јесте чињеница да Влада мора да води рачуна о укупној стабилности јавних финансија и да не постоји други начин да сачувамо ту стабилност осим домаћинске и рационалне јавне потрошње. А то значи да се не може трошити оно што нијесмо створили, или другим ријечима – морамо данас штедјети да бисмо сјутра створили услове за побољшање животног стандарда. Не постоји друга формула: мјере штедње и рационализације, уз истовремено очувану развојну компоненту! Влада ће се држати искључиво тог принципа. Зато је моја порука и оним мајкама које проводе дане и ноћи на улици, и свима који очекују да ће притиском на Владу реализовати своје циљеве (а посебно онима који су изманипулисани од политичких странака) да се уздрже од таквих исцрпљујуцих, а узалудних видова протеста. Тражићемо рјешења у оквиру законског и могућег, али сви морају бити свјесни да не постоји чаробни штапић и да се – ако их је било – неправде не могу исправити ни преко ноћи, ни за сто дана...

Сматрам важним да су грађани могли да препознају да ће ова Влада слиједити обећања која је дала, да је одлучна да их реализује и да може гарантовати стабилност државе: и на безбједносном, и на економском плану. Са таквим „кредитом“ након првих сто дана, уз много труда и посвећености комплетног Владиног тима и у сваком наредном дану свог мандата, вјерујем да смо данас ближи него 28. новембра остварењу најважнијег циља: већем броју прилика за запошљавање и већем животном стандарду сваког нашег грађанина.

Душко Марковић