Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Đukanović za Bloomberg: Crna Gora neće dozvoliti promjenu njenog pravca ka EU i NATO

Datum objave: 22.10.2015 19:18 | Autor: Služba za odnose s javnošću

Ispis Štampaj stranicu


Crna Gora neće dozvoliti promjenu njenog pravca ka EU i NATO

Gordana Filipović

Bloomberg – Crna Gora neće dozvoliti da rastući građanski nemiri koji su doveli do uličnih portesta zaustave bivšu jugoslovnesku republiku na njenom putu ka EU i NATO, istakao je premijer Milo Đukanović.

Najmanja republika bivše Jugoslavije, koja je otvorila 20 od 33 poglavlja u okviru pregovora sa Evropskom unijom, očekuje otvaranje preostalih poglavlja u 2016 – godini parlamentarnih izbora. Razgovori se vode u trenutku kada opozicija pritiska premijera da podnese ostavku, dok je policija koristila suzavac da uguši proteste u glavnom gradu Podgorici.

Đukanović kaže da ima „vjeru“ u svoju politiku i da je spreman da se bori za nju bori „baš kao što sam to radio i u proteklih 20 godina“, rekao je premijer u intervjuu koji je dao tokom konferencije u Bečićima. Odstupanje od puta definisanog 2006. kada je zemlja proglasila nezavisnost je nemoguće, i „strateški je važno da ništa ne pokvarimo u narednih nekoliko mjeseci.“

Protesti opozicije su „poslednji pokušaj unutar i izvan Crne Gore da se spriječi njen ulazak u NATO i dalje širenje NATO-a“ na Zapadni Balkan, rekao je on, dodajući da smatra da iza protesta stoje srpske nacionalističke partije i Rusija.