Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Premijer Marković u Danilovgradu: Imamo motivisan menadžment lokalne samouprave i Vladu spremnu da podrži njene napore

Premijer Marković u Danilovgradu: Imamo motivisan menadžment lokalne samouprave i Vladu spremnu da podrži njene napore
Datum objave: 11.12.2018 15:20 | Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu Video Video Download Download


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Predsjednik Vlade Duško Marković položio je danas u Danilovgradu kamen-temeljac stambene zgrade za potrebe Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore, otvorio obnovljeni most „Radovan Pavićević“ i saopštio je na kraju radne posjete toj opštini da Danilovgrad ima ozbiljnu razvojnu i sveukupnu perspektivu jer ima motivisan menadžment lokalne samouprave i Vladu spremnu da podrži njene napore.

„Imao sam veoma dobre i sadržajne razgovore sa predsjednicom Opštine gospođicom Zoricom Kovačević i njenim timom. Veoma je važno da smo se složili oko prioriteta koje ćemo zajednički tretirati kada su u pitanju Opština i Vlada. Konstatovali smo sa zadovoljstvom da će iduća godina biti sanaciona godina za lokalne javne finansije. Čestitao sam menadžmentu Opštine Danilovgrad na tom opredjeljenju, jer se to poklapa i sa politikama Vlade kada je u pitanju standardizacija javnih finansija, generalno, ali istovremeno ne stajemo sa razvojem i kapitalnim projektima. Pomenuću samo nekoliko: već početkom iduće godine raspisaćemo tender za gradnju novog bulevara od Podgorice do Danilovgrada vrijednog 25 milona eura i vjerujem da ćemo na jesen početi radove na tom bulevaru. Već je završen tender i izabran izvođač na rekonstrukciji puta od Malog Brda odnosno Rogamske raskrsnice do Spuža vrijednog 3,5 miliona eura i to će Danilovgrad dodatno otvoriti ne samo za nove investicije, nego i za novi kvalitet i komfor građana Danilovgrada. Ono što me posebno raduje je potpisani ugovor o projektu za izgradnju kolektora za prečišćavanje otpadnih voda i kanalizacione mreže. To je važno pitanje, to nije samo komunalni, infrastrukturni objekat, nego je to i razvojno pitanje i posebno u kontekstu otvorenog Poglavlja 27 životna sredina koje se juče desilo u Briselu. Ovaj projekat dobija na novom značaju i Vlada će dati sve od sebe da kvalitetnoj i brzoj realizaciji ovog projekta dâ dodatni impuls i ne samo kada je u pitanju grad i njegova bliža okolina, nego i zaštita rijeke Zete u cjelini“ - rekao je predsjednik Vlade.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Premijer je rekao novinarima da je prethodno položio kamen-temeljac zgrade sa 68 stanova za pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore i podsjetio na dobre rezultate u poljoprivredi.

„Investicija je vrijedna pet miliona eura, tako da nastavljamo da realizujemo ozbiljne projekte sa značajnim finansijskim sredstvima. Danilovgrad ima ozbiljnu razvojnu i sveukupnu perspektivu. U sektoru poljoprivrede već imamo dobre rezultate, imamo nova sredstva i nove projekte, a istovremeno i najavu ozbiljnih privatnih domaćih kompanija i kozorcijuma koji će već početkom naredne godine započeti realizaciju njihovih projekata ovdje i očekujemo između 100 i 150 novih radnih mjesta. Dakle, imamo motivisan menadžment lokalne samouprave, imamo Vladu spremnu da podrži njene napore, a tim naporima će značajan impuls, sa tim završavam, dati novi zakon o finansiranju lokalne samouprave koje smo utvrdili i predložili i nalaze se u proceduri u Parlamentu gdje lokalne samouprave dobijaju nova sredstva koja će im omogućiti da kvalitetnije funkcionišu na lokalnom niovu i obezbjeđuju više novca za izmirivanje svojih obaveza, ali naravno i za razvoj“ – rekao je premijer.

Zorica Kovačević: Danilovgrad će 2019. biti veliko gradilište

Predsjednica Opštine Danilovgrad Zorica Kovačević se zahvalila predsjedniku Vlade na podršci koju dobija Danilovgrad.

“Ono što je veoma značajno, sa čim smo se složili, jeste da će iduća godina za Opštinu Danilovgrad biti godina konsolidacije i štednje finansija u parlamentu, da će to biti godina kada će Opština Danilovgrad biti veliko gradilište sa projektima, sa nivoa države i projekte koje radimo sa lokalnog nivoa. Ono što je najznačajnije jeste da ćemo naredne godine imati mogućnost da preko 150 sugrađana zaposlimo bilo u privatnim firmama koje će početkom godine osnovati svoj biznis ovdje a bilo u projektima koji su planirani za par godina“ – rekla je predsjednica Opštine Danilovgrad.

Zorica Kovačević je rekla da je danas Danilovgrad dobio podršku za izgradnju stanova za potrebe djece bez roditeljskog staranja.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

„Takođe smo planirali da iduće godine krenemo sa rekonstrukcijom gradskog stadiona, izgradnje pomoćnog terena vrijednosti 800.000 eura. Radićemo na izgradnji stanova za potrebe penzionera koji su časno završili svoj vijek i gradili ovu Državu. Opština je odredila lokaciju, oslobodila ih komunalija, obezbijedili smo podršku Vlade u iznosu od 100.000 eura preko Fonda PO i obezbijedili smo im besplatan projekat i besplatni nadzor. Znači, Danilovgrad će iduće godine biti stvarno veliko gradilište, želim da zahvalim Predsjedniku na podršci koju smo danas dobili na projektima i politikama Vlade prema ovoj opštini. Ja očekujem da će naredne godine biti godina kada će Danilovgrad biti interesantan za veći broj investitora, a one najave koje imamo ove i naredne godine, dovoljno govore da će izgradnjom putne infrastrukture, rekonstrukcijom elektro mreže koja je planirana u programu CEDIS-a, u naredne 3 godine, gdje će skoro više od polovine opštine biti rekonstruisano sa visoko – naponskom, sa visoko – naponskom mrežom stvoriće se uslovi da Danilovgrad ne treba da brine za budućnost da će veliki broj ljudi imati mogućnost da se zaposli iako je trenutno procenat nezaposlenosti 4 % niži od procenta koji je na nivou države, što dovoljno govori da imamo mogućnosti da građani naše Opštine koji se nalaze na Zavodu za zapošljavanje nađu svoje zaposlenje u vrlo kratkom periodu.“ – rekla je Zorica Kovačević.

Odgovori na pitanja novinara

Predsjednik Marković je na kraju posjete rekao, odgovarajući na pitanja novinara da je imao prilike da čuje mišljenja i polemiku stručne i laičke javnosti na temu zakonitosti i ustavnosti Rješenja kojim se poslanici stavljaju u zatvor zbog odbijanja da svjedoče na sudu.

„Bez obzira što uvažavam sve te ljude koji su na tu temu govorili, i sâm sam pravnik, jedino ko je ovlašćen da ocjenjuje ustavnost akata u Crnoj Gori, u pravnom sistemu pa i pojedinačnih rješenja u tim aktima je Ustavni sud. Treba svi da ostavimo Ustavnom sudu da se odredi prema takvim inicijativama i kaže da li je to Rješenje ustavno ili ne. U svakom slučaju ono je zakonsko rješenje, Apelacioni sud je postupao po ovlašćenjima koja su data u Zakonu i ne može se govoriti o nezakonitoj odluci nego se samo može u ovom trenutku voditi rasprava o tome da li je to rješenje ustavno“ – rekao je predsjednik Vlade.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Premijer je rekao da je odluka u nadležnosti pravosuđa i da treba sačekati odluku Ustavnog suda.

„Ne treba političari pa ni Predsjednik Vlade da arbitriraju da li je trebalo ili ne. Imamo odluku sudske vlasti i sada u zakonskoj proceduri svi koji imaju drugačije mišljenje treba da dokažu da je to njihovo mišljenje utemeljeno na Ustavu i na zakonu. Ali slažem se sa vama da je ovo poremetilo dobar ambijent koji smo uspostavili u Parlamentu kroz formiranje radne grupe koja je imala za cilj da radi na izmjenama izbornog zakonodavstva. Vjerujem da će se naći rješenje i za ovu situaciju, ali iz ove situacije treba svi da izvučemo poruku, i političari i pravnici i građani, ne može neko sebi uzeti za pravo, zaista to je nedozvoljeno, to nije dozvoljeno u razvijenim demokatijama da optužite nekoga za najteža, za najgrublja krivična djela a za to ne ponudite dokaze. Ne optužujete Vi Milivoja Katnića kao građanina za ono što ste mu stavili na teret nego Milivoja Katnića kao državnog tužioca, dakle instituciju Crne Gore, instituciju koja vodi jedan specifičan predmet, jedan od najznačajnijih predmeta u pravnoj praksi Crne Gore“ – rekao je premijer.

„Ako za to ne ponudite dokaz morate biti spremni da odgovarate“ – dodao je.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Pozvan da prokomentariše tvrdnju poslanika Nebojše Medojevića da iza posljednjih događaja stoji potpredsjednik Vlade Zoran Pažin premijer Duško Marković je rekao da se Vlada ne bavi demantovanjem tog poslanika.

„Kada bismo demantovali gospodina Medojevića Vlada bi se samo bavila demantima. To je političar koji je sklon da daje ocjene iz pouzdanih izvora iza kojih ne stoje činjenice. I kada nakon toga dođete pred sud pravde ili zakona onda se smatrate ugroženim. Dakle, gospodin Medojević je sklon takvim vrstama kvalifikacija. Vlada radi složno i kompaktno, vidite da imamo dobre rezultate, da takve kompaktnosti i sloge nema, tih rezultata ne bi bilo. Dakle, ostavimo gospodina Medojevića da nastavi da funkcioniše i živi sa nepoznatim izvorima“ – rekao je predsjednik Vlade.

Odgovarajući na pitanje novinara da li je država Srbija odgovorila Crnoj Gori na notu u vezi sa optuženom Brankom Milić koja se sklonila u Ambasadu Republike Srbije i da li Vlada ima odgovor Srbije, rekao da je Vlada uputila i notu i urgenciju, ali da odgovor nije stigao.

„Bićemo strpljivi, čekamo reakciju zvanične Srbije, Vlasti Srbije i u zavisnosti od te reakcije mi ćemo postupati u skladu sa našim interesima i našim zakonodavstvom“ – rekao je predsjednik Vlade.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Upitan da prekomentariše činjenicu da će Uprava policije biti zaseban organ Predsjednik Marković je rekao da je on kao Predsjednik Vlade a i Vlada na čijem je čelu, dužan da sprovodi dokumenta koje je usvojila Vlada. 

„Vi znate da je Strategijom reforme javne uprave utvrđena politika optimizacije i racionalizacije javne uprave, ona uključuje smanjenje administracije i njenu bolju organizaciju. U okviru toga, Uprava policije postaje samostalni organ sa značajno jakim, funkcionalnim i nadzornim vezama sa Ministarstvom unutrašnjih poslova. Status Uprave policije je uređen Zakonom o unutrašnjim poslovima. Mi smo proslijedili Skupštini izmjene i dopune Zakona o unutrašnjim poslovima, koje će biti raspravljane ovih dana kada se Zakon u tom dijelu izmjeni, i kako je predložila Vlada, u Uredbi ćemo smjestiti Upravu policije kako samostalan organ.“ – rekao je predsjednik Vlade. 
   
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
    
Premijer Marković je naglasio da se o reformi javne uprave počelo govoriti još 2010. godine. 2011. godine, tadašnja Vlada je krenula sa pripremama Strategije javne uprave dok je 2016. godine usvojena Strategija a sada se ista implementira u okviru pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom jer je treći stub, ključni stub reformi u procesu pridruživanja Evropskoj uniji, upravo reforma javne uprave.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE