Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Premijer Marković u Beču: Hoćemo napredak u pregovorima za vrijeme austrijskog predsjedavanja, ambiciju baziramo i na najnovijem dokumentu EK

Premijer Marković u Beču: Hoćemo napredak u pregovorima za vrijeme austrijskog predsjedavanja, ambiciju baziramo i na najnovijem dokumentu EK
Datum objave: 19.11.2018 11:07 | Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu Video Video Download Download


Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Predsjednik Vlade Duško Marković poručio je jutros iz Beča, nakon sastanaka sa austrijskim saveznim kancelarom Sebastijanom Kurcom i komesarima EU Johanesom Hanom i Marijom Gabrijel, da Crna Gora ima ambiciozne planove za period austrijskog predsjedavanja Evropskom unijom, te da svoje ambicije bazira i na ocjenama iz najnovijeg dokumenta EK.

„Kao što zanate Crna Gora ima ambiciju da napreduje za vrijeme austrijskog predsjedavanja. Optimizam baziramo i na osnovu ocjena iz najnovijeg dokumenta Evropske komisije o vladavini prava koji pokazuje balansiranu i time realnu sliku napora koje CrnaGora kontinurano ulaže u sprovođenju reformi u okviru pregovaračkog procesa. Uvjeren sam da će Austrija i zemlje Evropske unije objektivno procijeniti naše rezultate“ – rekao je premijer Duško Marković na konferenciji za medije održanoj nakon radnog doručka i sastanaka lidera država Zapadnog Balkana sa austrijskim kancelarom i komesarima EU.

Premijer se zahvalio kancelaru Kurcu i komesarima EU na sastancima ocijenivši ih pozitivnim i inspirativnim.

„Bio je to inspirativan i pozitivan sastanak. Drago mi je da sam jutrios bio i sa komesarom Hanom i komesarkom Gabrijel radi nastavka važnih diskusija za region. Za nas je bilo važno da čujemo palnove Austrje do kraja predsjedavanja ali i da mi prezentujrmo svoje planove i ambicije“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore.

Domaćin, savezni kancelar Kurc, poručio je na konferenciji za medije da će Austrija, do kraja predsjedavanja Evropskm unijom imati, kada je riječ o našem regionu, tri fokusa: Put regiona ka Evropskoj uniji, neophodnu regionalnu saradnju i rješavanje bilateralnih sukoba u regionu.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Komesar za proširenje i susjedsku politiku Johanes Han je ponovio da sve države Zapadnog Balkana imaju evropsku perspektivu premda nije realno da se sve u isto vrijeme priključe Uniji.

Komesarka za digitalnu ekonomiju i društvo Marija Gabrijel je poručila liderima Zapadnog Balkana da mogu računati na podršku EU i da će EK nastaviti da ulaže u talentovane ljude u regionu. „Digitalna agenda za Zapadni Balkan je naš cilj. Na nama je da nastavimo ovaj proces“ – poručila je komesarka Gabrijel.

Predsjednici vlada svih država Zapadnog Balkana ocijenili su posebno važnim to što Austrija kao predsjedavajuća EU insistira na agendi proširenja.

Premijerka Srbije Ana Brnabić zahvalila se domaćinu, kancelaru Kurcu, na radu na integracijama u regionu i što na evropskoj agendi drži politiku proširenja EU. „Srbija je snažno posvećena EU agendi. Na regionalnom planu, agenda povezivanja je prioritet za Srbiju“ – poručila je premijerka Brnabić.

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić ocijenio je da jačanje saradnje sa EU doprinosi daljem razvoju Zapadnog Balkana i rekao da posebno ističe važnim to što vrata EU ostaju otvorena.

Premijer Albanije Edi Rama je rekao da se region suočava sa izazovima u saradnji, dok je premijer Kosova Ramuš Haradinaj rekao da je njegova država ispunila sve uslove za ukidanje viza uključujuči i posljednji uslov – demarkaciju granice sa Crnom Gorom.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE