Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Интервју предсједника Владе Црне Горе Мила Ђукановића за њемачки "Шпигл"

Датум објаве: 28.04.2005 14:44 | Аутор: Интервјуи

Испис Штампај страницу


ПРЕДСЈЕДНИК ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ МИЛО ЂУКАНОВИЋ ЗА ШПИГЛ

ЂУКАНОВИЋ: Наши стратешки циљеви су чланство у ЕУ и Нато. За остварење тих циљева је потребно испунити одређене стандарде. Сматрамо да ћемо то брже постићи као самостална држава, него као чланица нефункционалне државне заједнице. У тој заједници Црна Гора има позицију таоца и сноси посљедице погрешних потеза које су други проузроковали. Кад то кажем имам у виду посљедице које трпимо због несарадње Србије са Хашким трибуналом за ратне злочине. На Самиту у Истамбулу државна заједница није примљена у Партнерство за мири због несарадње Србије са Трибуналом и због тужбе против НАТО-а. Црна Гора није проузроковала те проблеме, али сноси посљедице. Да је била самостална, Црна Гора би била примљена у Партнерство.
СПИЕГЕЛ: 1992. је међународна заједница дала могућност свим републикама бивше Југославије да се кроз референдум изјасне о својој независности. 90% црногорских грађана је гласало за останак у Југославији. А што се тиче ратног злочина, хрватски Дубровник значи није бомбардован из Београда него из Црне Горе.

ЂУКАНОВИЋ: ЈНА и пропагандна машинерија Слободана Милошевића су манипулисали снажном југословенском емоцијом грађана. Жртва те проганде и манипулације била је и Црна Гора, којој је константно пријетила опасност од Милошевићевог крвавог сценарија. Оно што се тада догађало на подручју Дубровника, заиста нам не служи на част. Због свега ружног што је починио било који грађанин Црне Горе , ја сам 2000, године изразио жаљење Хрватској. Сматрам да смо сви на овим просторима дужни да направимо кораке у правцу превладавања траума из наше прошлости. Не да би се заборавиле него да се никад не би поновиле.

СПИЕГЕЛ: Под којим условима бисте били спремни да се одрекнете од црногорске независности?

ЂУКАНОВИЋ: Ја немам право на такав потез ни под каквим условима. Грађани Црне Горе имају неотуђиво право да референдумом одлуче о својој држави. Црна Гора ће најдаље почетком фебруара 2006 искористити ту могућност коју гарантује и Београдски споразум из 2002.
Ја сам о томе информисао наше партнере у Београду и међународној заједници.
СПИЕГЕЛ: Са том најавом сте ЕУ прилично наљутили.

ЂУКАНОВИЋ: Наши партнери у Бриселу преферирају заједницу Србије и Црне Горе, али исто тако констатују да је та заједница нефункционална. Ми смо и 2000 предлагали самосталност Црне Горе и Србије, али је Београд био против, а ЕУ се плашила да дестабилизације Балкана. Тада смо прихватили компромис, јер смо имали увјеравања да државна заједница гарантује бржи пут у ЕУ. Међутим, то се није десило. Ми и данас држимо, прилично тужно, задње мјесто на листи кандидата за приступ.

СПИЕГЕЛ: Зар Црна Гора не сноси сама главну кривицу? До сада је Ваша Влада блокирала у Унији сваки заједнички поступак.

ЂУКАНОВИЋ: Немојте да се заваравамо. Није случајно што данас у Европи не постоји ниједна двочлана заједница. Србија је 18 пута већа од Црне Горе. Немогуће је да тако диспропорционалне чланице буду равноправне. Ми једноставно немамо више воље да се заједно носимо са проблемима Београда чији се крај не види. Милошевић је хтио да претвори Црну Гору у провинцију. Србија је оптерећена нарастајућим национализмом и другим проблемима, који су бившег премијера Ђинђића коштали живота. Његов насљедник данас не може да се извуче из политичке дефанзиве.

СПИЕГЕЛ: Зар патуљак-држава као што је Црна Гора не би економски била у недоглед упућена на милостињу западних давалаца помоћи?

ЂУКАНОВИЋ: Напротив. Један реномирани институт у Лондону је крајем 2004. нашу кредитну способност оцијенио бољом од оне коју имају Турска, Украјина и Србија. Ми немамо никаквих проблема да у почетном стадијуму обнове наше инфраструктуре добијемо међународне кредите. Наши приходи од туризма су у претходној години повећани за 18,5%, ми имамо огромне резерве у прерађивачкој индустрији, рецимо у производњи здраве хране. Црна Гора је способна да обезбиједи својим грађанима исти животни стандард као и у другим земљама у окружењу.

СПИЕГЕЛ: У Италији се против Вас већ дуго воде два истражна поступка због шверца цигарета.Према судској оцјени Ви не уживате имунитет. Да ли би то могао бити покушај принуде ЕУ да Вас натјера да направите заокрет по питању независности?

ЂУКАНОВИЋ: За оптужбе из Италије не постоји ни промил правне основе. Могуће је да на тај начин треба компромитовати како Црну Гору и мене као носиоца пројекта независности. Оно што је несумњиво је да је одлуке у вези са транзитом цигарета није доносио ниједан појединац , него Влада. Сигуран сам да је црногорска самосталност на прагу и да тај друштвени процес не може заустављен нападима на било ког поједнинца. Нити у Италији нити другдје се не може одлучивати о мом имунитету.

СПИЕГЕЛ: Ради се дакле о шверцу цигарета који је добио благослов државе?

ЂУКАНОВИЋ: Не. Ради се транзиту цигарета који је обављан легално. То такође чине и друге транзитне земље. Заиста је чудно да државни органи Италије никад нијесу одговорили на нашу понуду да остваре увид у сва расположива документа. Након тога, они би одмах затворили своја акта.Подсјећам да су представници ОЛАФ-а у два наврата конторолисали транзит цигарета у Црној Гори и констатовали да се он одвијао према важећим законима Црне Горе и тадашње СРЈ.

СПИЕГЕЛ: Из анкета произилази да су Црногорци сада по питању независности подијељени на око два подједнака блока. Шта бисте урадили уколико би на референдуму побиједили противници независности?

ЂУКАНОВИЋ: Непрестано расте број оних који су за независност. Исход референдума ће сигурно бити у корист државне самосталности Црне Горе. Већина коју ћемо добити сигурно ће бити довољна за међународни легитимитет једне независне државе. У то сам сигуран.