Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Intervju Mila Djukanovića za "Blic"

Datum objave: 21.06.2004 10:29 | Autor: Intervjui

Ispis Štampaj stranicu


Intervju: Milo Đukanović

Dobro sarađujem s Koštunicom

Iskreno se nadam i očekujem potvrdu demokratskog i proevropskog usmerenja Srbije. Uveren sam da je to interes ne samo njenih građana nego i svih nas koji živimo u okruženju Srbije, izjavio je u intervjuu za Blic premijer Crne Gore Milo Đukanović, upitan kakav rezultat očekuje na predsedničkim izborima u Srbiji.

- Državni odnosi Crne Gore i Srbije su institucionalizovani, tako da ne zavise kao nekad presudno od personalnih rasporeda u rukovodstvu jedne ili druge države. Zbog Srbije same voleo bih da na njenom čelu bude čovek tolerancije, demokratskih shvatanja, evropske orijentacije, čovek koji će se konačno u ime Srbije odreći velikodržavnih aspiracija. Crna Gora će prihvatiti i poštovati svaki izbor koji naprave građani Srbije. Kako gledate na eventualnu pobedu Tomislava Nikolića?

- Kao na volju građana Srbije koju treba poštovati.

Kako ocenjujete funkcionisanje državne zajednice SCG?
- Saglasan sam sa ocenom evropskih zvaničnika da zajednica ne funkcioniše. Ne zato što neko opstruira njeno funkcionisanje, već zato što se radi o neadekvatnom institucionalnom okviru, koji umesto da podstiče, sputava i Crnu Goru i Srbiju na njihovom evropskom putu.

Dajete li i dalje prednost nezavisnosti Crne Gore?
- Nezavisnost i Crne Gore i Srbije omogućila bi najkraći put integrisanja u evroatlantske strukture. Danas sam u to uvereniji nego pre dve-tri godine. Danas u to veruje sve više građana i u Crnoj Gori i u Srbiji. Umesto što trošimo energiju i novac na održavanje nefunkcionalne državne zajednice, sastavljene iz dve članice koje su disproporcionalne i po broju stanovnika i po teritoriji, koje imaju nasleđene ogromne sistemske razlike i čiji su razvojni prioriteti različiti, mislim da bi se i Crna Gora i Srbija brže integrisale u evropsko društvo ukoliko bi svaka za sebe potpisale sporazum o stabilizaciji i asocijaciji sa Evropskom unijom. No, mi ćemo svakako poštovati obaveze prihvaćene beogradskim sporazumom, a u međuvremenu predano raditi na usvajanju savremenih evropskih standarda u svim oblastima.

Strepite li od negativnog ishoda referenduma?
- Referendum će se dogoditi i nemam razloga da sumnjam u njegov pozitivan ishod. Kako sam rekao, sve više građana i u Crnoj Gori i u Srbiji smatra da dve stare evropske države treba da vrate svoj državni status i da svaka upravlja svojom budućnošću. To ne znači udaljavanje Crne Gore i Srbije. Naprotiv, Crna Gora i Srbija su imale najbolje odnose kad su bile samostalne.

Koje godine planirate održavanje referenduma s obzirom na različita tumačenja beogradskog sporazuma?
- U terminu oko koga se usaglase pravni eksperti tri strane potpisnice.

Ambasadori iz Crne Gore često koriste priliku da iznesu stav da bi Crna Gora trebalo da bude nezavisna država iako zastupaju SCG. Da li to rade po vašem nalogu?
- Uveren sam da oni svoj posao obavljaju profesionalno, da ne rade i da neće uraditi ništa što je na štetu Srbije. Naprotiv. Isto tako ne očekujem da se njihov profesionalizam i patriotizam potvrđuje time što će prećutkivati inače notornu činjenicu, opštepoznatu međunarodnoj javnosti, da politička većina u Crnoj Gori kojoj najčešće i sami pripadaju preferira nezavisnost kao državni status Crne Gore.

Jeste li zadovoljni radom predsednika SCG Svetozara Marovića, s obzirom na ocene vaših koalicionih partnera da on radi protiv interesa zvanične Crne Gore? - Pozicija Marovića je delikatna jer mora uvažavati, često različite, interese država članica. To je težak i odgovoran posao i zato smo se opredelili da baš on obavlja tu funkciju. Uveren sam da će Marović i ubuduće u predstavljanju Crne Gore u državnoj zajednici slediti njene strateške nacionalne interese.

Kakvi su vaši odnosi s Vladom Srbije i saradnja s premijerom Koštunicom?
- Dobri. Naše opredeljenje je najtešnja saradnja i konstruktivno partnerstvo sa Srbijom, kako danas kad živimo u državnoj zajednici, tako i ubuduće, ukoliko Crna Gora i Srbija budu samostalne države.

Koja je bila vaša prva reakcija na vest o ubistvu urednika Dana Duška Jovanovića?
- Taj tragičan događaj je atak na građanski mir i stabilnost Crne Gore i pretnja bezbednosti njenih građana. To je događaj koji je izazvao nepodeljenu osudu. Nadležni organi su preduzeli sve mere kako bi se rasvetlilo ubistvo Duška Jovanovića. Kao predsednik Vlade sam tražio da se sav profesionalizam koji MUP Crne Gore ima i koliko može mobilisati kroz saradnju sa drugim službama, pokrene da se odgovorni za ovaj zločin učine dostupnim pravosudnim organima. MUP je formirao poseban tim za taj slučaj kome je dat apsolutni prioritet, u pomoć su pozvani međunarodni stručnjaci, ponuđena je nagrada za informaciju koja bi vodila ka izvršiocu i naručiocu. Kao što vam je poznato, ministar policije je u slučaju eventualnog neuspeha najavio ostavku. Učinjeno sve što se moglo moglo učiniti i ništa nije propušteno. Zato verujem da će preduzete aktivnosti rezultirati rasvetljavanjem tog zločina.

Da li biste vi podneli ostavku ako se dokaže da je u to ubistvo umešan neko iz crnogorske vlasti?
- Sa sigurnošću mogu da tvrdim da u ubistvo Jovanovića nije umešan niko iz crnogorske vlasti. Ponoviću nešto što sam kazao i ranije: uz porodicu Duška Jovanovića, crnogorska vlast je imala najviše interesa da on bude živ i zdrav.

Nenad Čaluković