Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Specijalno za Pobijedu nedjeljom premijer Milo Đukanović povodom Svjetskog dana izbjeglica: Crna Gora i ubuduće sigurno utočište izbjeglima i raseljenima

Datum objave: 22.06.2004 09:56 | Autor: Intervjui

Ispis Štampaj stranicu


Crna Gora i ubuduće sigurno
utočište izbjeglima i raseljenima


U našoj republici i danas, skoro deceniju nakon tragičnih sukoba na prostorima bivše države i pet godina od događaja na Kosovu i Metohiji, boravi oko 30.000 izbjeglih i raseljenih, dakle oko pet odsto ukupne populacije, podsjeća Đukanović

Podgorica, 19. juna - Povodom 20. juna Svjetskog dana izbjeglica, predsjednik Vlade Republike Crne Gore Milo Đukanović izjavio je specijalno za Pobjedu nedjeljom da je međunarodna zajednica na upečatljiv način nastojala da skrene pažnju najodgovornijih i svjetske javnosti na gorući problem i patnje jednog dijela svjetske populacije, na tragične sudbine pojedinaca, porodica i čitavih djelova naroda, koji su najčešće voljom i radnjama drugih, od njih moćnijih, došli u bukvalno bezizlaznu situaicju da se bore za spas golog života.

-Tragični događaji i neslavni ratovi obilježili su posljednju deceniju dvadesetog vijeka na prostorima naše bivše države, kada su stotine hiljada unesrećenih pojedinaca, čitavih porodica iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i sa Kosova i Metohije bile primorane da napuste svoje domove. Više desetina hiljada njih, potražilo je i našlo utočište u Crnoj Gori. Svi su ovdje jednako primljeni bez obzira na njihovu nacionalnu, vjersku i drugu pripadnost, rekao je Đukanović.

Crnogorski premijer je istakao da pored mnoštva domaćih problema, zadovoljavanje najnužnijih potreba ovolikog broja izbjeglica i raseljenih lica bio je dodatni teret za osiromašenu državu i da se Crna Gora sa tim problemom odgovorno nosila, posebno njena vlada i drugi državni organi, Komesarijat za izbjeglice i nevladine organizacije, organizacija Crvenog krsta, uz veoma značajnu pomoć međunarodne zajednice, izražene, prije svega, kroz aktivnosti Visokog komesarijata UN za izbjeglice, Međunarodnog komiteta Crvenog krsta, drugih humanitarnih agenicja, te vlada pojedinih zemlja. Ogroman dio tereta, posebno u prvoj fazi, ponijeli su građani Crne Gore koji su u svojim domovima zbrinuli veliki broj pridošlih, naglasio je premijer Crne Gore.

Prema njegovim riječima, politika i aktivnosti Vlade i nadležnih organa Crne Gore prema izbjeglim i raseljenim licima, ocijenjena je veoma pozitivno od međunarodnih činilaca. Mada usvojene međunarodne norme poznaju tri načina rješavanja problema izbjeglih i raseljenih, a to su repatrijacija, integracija i odlazak u treće zemlje, veliki broj tih lica ostaje Crnoj Gori. I danas, skoro deceniju nakon okončanja tragičnih sukoba na prostorima bivše države i pet godina od događaja na Kosovu i Metohiji, u našoj republici boravi oko trideset hiljada izbjeglih i raseljenih, što predstavlja oko pet odsto ukupne populacije, ističe Đukanović.

- U skladu sa svojom politikom otvorenosti i saradnje sa drugim državama i narodima, Crna Gora će i ubuduće obezbijediti nesmetan boravak izbjeglim i raseljenim licima na svojoj teritoriji, težeći da se njihovi problemi riješe na dugoročan i kvalitetan način. U tome je neophodna adekvatna podrška međunarodne zajednice i koordiniran nastup organizacija i agencija iz sistema UN, drugih vladinih i nevladinih organizacija, kao i regionalnih inicijativa, rekao je premijer Đukanović.
Đukanović naglašava da je Crna Gora privržena principima Povelje Ujedinjenih nacija, Deklaracije o ljudskim pravima, pravilima OEBS i politici izgradnje svijeta u kome neće biti, ili će biti sve manje, ljudi koji su primorani da napuštaju svoje domove i zaštitu od proganjanja traže u drugim zemljama.Download