Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Специјално за Побиједу недјељом премијер Мило Ђукановић поводом Свјетског дана избјеглица: Црна Гора и убудуће сигурно уточиште избјеглима и расељенима

Датум објаве: 22.06.2004 09:56 | Аутор: Интервјуи

Испис Штампај страницу


Црна Гора и убудуће сигурно
уточиште избјеглима и расељенима


У нашој републици и данас, скоро деценију након трагичних сукоба на просторима бивше државе и пет година од догађаја на Косову и Метохији, борави око 30.000 избјеглих и расељених, дакле око пет одсто укупне популације, подсјећа Ђукановић
Подгорица, 19. јуна - Поводом 20. јуна Свјетског дана избјеглица, предсједник Владе Републике Црне Горе Мило Ђукановић изјавио је специјално за Побједу недјељом да је међународна заједница на упечатљив начин настојала да скрене пажњу најодговорнијих и свјетске јавности на горући проблем и патње једног дијела свјетске популације, на трагичне судбине појединаца, породица и читавих дјелова народа, који су најчешће вољом и радњама других, од њих моћнијих, дошли у буквално безизлазну ситуаицју да се боре за спас голог живота.

-Трагични догађаји и неславни ратови обиљежили су посљедњу деценију двадесетог вијека на просторима наше бивше државе, када су стотине хиљада унесрећених појединаца, читавих породица из Хрватске, Босне и Херцеговине и са Косова и Метохије биле приморане да напусте своје домове. Више десетина хиљада њих, потражило је и нашло уточиште у Црној Гори. Сви су овдје једнако примљени без обзира на њихову националну, вјерску и другу припадност, рекао је Ђукановић.

Црногорски премијер је истакао да поред мноштва домаћих проблема, задовољавање најнужнијих потреба оволиког броја избјеглица и расељених лица био је додатни терет за осиромашену државу и да се Црна Гора са тим проблемом одговорно носила, посебно њена влада и други државни органи, Комесаријат за избјеглице и невладине организације, организација Црвеног крста, уз веома значајну помоћ међународне заједнице, изражене, прије свега, кроз активности Високог комесаријата УН за избјеглице, Међународног комитета Црвеног крста, других хуманитарних агеницја, те влада појединих земља. Огроман дио терета, посебно у првој фази, понијели су грађани Црне Горе који су у својим домовима збринули велики број придошлих, нагласио је премијер Црне Горе.

Према његовим ријечима, политика и активности Владе и надлежних органа Црне Горе према избјеглим и расељеним лицима, оцијењена је веома позитивно од међународних чинилаца. Мада усвојене међународне норме познају три начина рјешавања проблема избјеглих и расељених, а то су репатријација, интеграција и одлазак у треће земље, велики број тих лица остаје Црној Гори. И данас, скоро деценију након окончања трагичних сукоба на просторима бивше државе и пет година од догађаја на Косову и Метохији, у нашој републици борави око тридесет хиљада избјеглих и расељених, што представља око пет одсто укупне популације, истиче Ђукановић.

- У складу са својом политиком отворености и сарадње са другим државама и народима, Црна Гора ће и убудуће обезбиједити несметан боравак избјеглим и расељеним лицима на својој територији, тежећи да се њихови проблеми ријеше на дугорочан и квалитетан начин. У томе је неопходна адекватна подршка међународне заједнице и координиран наступ организација и агенција из система УН, других владиних и невладиних организација, као и регионалних иницијатива, рекао је премијер Ђукановић.
Ђукановић наглашава да је Црна Гора привржена принципима Повеље Уједињених нација, Декларације о људским правима, правилима ОЕБС и политици изградње свијета у коме неће бити, или ће бити све мање, људи који су приморани да напуштају своје домове и заштиту од прогањања траже у другим земљама.Доwнлоад