Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Predsjednik Marković za američki Tajm: Crna Gora se ne dvoumi za EU i NATO

Predsjednik Marković za američki Tajm: Crna Gora se ne dvoumi za EU i NATO
Datum objave: 17.02.2017 14:04 | Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu


Služba za odnose s javnošćuCrna Gora nema dilemu kada je u pitanju njen put integracije u NATO i Evropsku uniju, kazao je predsjednik Vlade Duško Marković u intervjuu za američki magazin Tajm.

Govoreći za ugledni magazin o integracijama, ali i aktuelnim političkim prilikama i miješanjima i opstrukcijama treće strane, predsjednik je naveo da od oktobra prošle godine u kontinuitetu imamo opstrukcije usmjerene ka državi i njenim institucijama, ali da moramo da branimo naš pravni i institucionalni poredak.

Na pitanje novinara da li aktelni geopolitički zaokreti navode na preispitivanje odluke o približavanju Crne Gore Zapadu, premijer je kazao da u tom pogledu nema dileme.

„Mi znamo da će NATO ući u novu fazu i novi način djelovanja. Mi takođe vjerujemo da će upravo zbog nove pozicije SAD-a u svjetskoj politici i predsjednika Trampa NATO postati još jači“, rekao je premijer u razgovoru za Tajm uoči Minhenske bezbjednosne konferencije na kojoj će učestvovati predsjednik Marković i drugi najviši državnici iz Evrope i svijeta.

EU se, naveo je on, suočava sa ozbiljnim problemima, ali mi zaista vjerujemo da će nakon okončanja pregovaračkog procesa ona izgledati potpuno drugačije u odnosu na to kako izgleda danas: „Mi vjerujemo da će Unija biti bolje organizovana, a njene institucije jače nego što je to trenutna situacija“.

Predsjednik je naveo i da je važno da Alijasa zadrži politiku otvorenih vrata za sve zemlje Zapadnog Balkana jer će to očuvati mir u regionu, koji je potreban za očuvanje stabilnosti i mira u cijeloj istočnoj Evropi.

Govoreći o razlozima zbog kojih želi da Crna Gora postane članica NATO-a, predsjednik je naveo da istorijska iskustva mnogih konflikata i ratova na ovim prostorima nikada nijesu dovela do pronalaženja bilo kakvih mehanizama za samokontrolu i rješenje kriza.

„Crna Gora je u strateškom smislu veoma dobro pozicionirana. Ima izlaz na Jadransko more. Neke druge države, kao Slovenija, Hrvatska i Albanija su već članice, a jedino Crna Gora nije. Imamo veoma moćnu luku - luku Batr. I ova luka je strateški veoma važna za protivnike NATO, posebno nakon konflikta u Siriji, kada je Rusija poočela da traži dobru mornaričku bazu u nekoj od toplijih zemalja“, rekao je premijer upitan šta Alijansa dobija time što dozvoljava ulazak Crne Gore.

Na konstataciju novinara da ne bi trebalo da čudi zašto se onda Rusija toliko opire članstvu Crne Gore u NATO i širenju Alijanse, premijer Marković je kazao da je Rusija veoma zainteresovana za širenje ka Jadranu, a odluka Crne Gore da postane dio drugog civilazijskog kruga predstavlja prijetnju.

„U pitanju je strateški konflikt globalnih interesa, igra moći između NATO i Zapada, i Rusije. Crna Gora je više od 300 godina bila u prijateljskim odnosima sa Rusijom i ne možemo dozvoliti da naša teritorija bude zloupotrijebljena da se na bilo koji način ugrozi sigurnost Rusije“, kazao je predsjednik.

Međutim, kako je naveo, branićemno svoje interese i interese zapadnoevropske zajednice za koju smo se opredijelili: „Omogućiti Rusiji da postane dominantna na Balkanu značilo bi gubitak našeg suvereniteta, a mi želimo da ga zadržimo. Tako da nismo spremi da dozvolimo Rusiji da odlučuje umjesto nas i da određuje naš kurs djelovanja“.

Odgovarajući na pitanja o dešavanjima uoči 16. oktobra prošle godine i aktivnosti vezanih za pokušaj terorizma, predsjednik je kazao da se Rusija umiješala u crnogorske izbore i da su otvoreno podržavali protivnike NATO-a.

„Velika količina novca je nelegalnim putem došla u Crnu Goru. Ruski zvaničnici otvoreno su nam prijetili. Njihove sigurnosne službe bile su u kontaktu sa političarima, Pravoslavnom crkvom, nevladinim sektorom, nekim medijima. Kreirana je takva atmosfera u kojoj su prozapadne snage trebalo da dožive poraz“, pojasnio je premijer i naveo i da je bio planiran i alternativni scenario koji bi, u slučaju pobjede prozapadnih snaga, doveo do napada, konflikata i nasilnog preuzimanja vlasti.

Predsjednik je pojasnio kako je otkrivena zavjera i dodao da su bezbjednosne službe zemalja članica NATO takođe potvrdile informacije crnogorskih institucija.

„Oni su nam pomogli da sastavimo djeliće ovog scenarija, jer su sve operacije ukazivale i na umiješanost treće strane“, rekao je premijer Marković.

Konstatujući da su u pojedinim djelovima Istočne Ukrajine 2014. godine lokalni protesti protiv pro-zapadno orjentisane Vlade prerasli u veliki sukob u koji se umiješala i Rusija, novinar Tajma je pitao premijera da li strahuje da bi se tako nešto moglo dogoditi i u Crnoj Gori. Premijer je kazao da je to modus operandi koji Rusija koristi kako bi izvršila destabilizaciju države.

„I mi smo svjesni toga. Od održavanja izbora u kontinuitetu imamo opstrukcije usmjerene ka državi i njenim institucijama. Oni žele da predstave ovu Vladu besmislenom, a isto važi i za pravosuđe, tužilaštvo i institucije koje se bave sprovođenjem zakona. Mi im to nećemo dozvoliti, iako znamo da to povlači određeni rizik. Mi moramo da branimo naš pravni i institucionalni poredak bez obzira na to šta je Rusija spremna da uradi povodom toga“, naveo je premijer Marković.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Link na intervju: http://time.com/4673038/dusko-markovic-montenegro-russia-nato/?xid=homepage

Link na temu Tajma o Crnoj Gori i našem članstvu u NATO-u: http://time.com/4672985/moscow-russia-us-politics/