Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Intervju predsjednika Vlade Mila Đukanovića italijanskoj agenciji ANSA

Intervju predsjednika Vlade Mila Đukanovića italijanskoj agenciji ANSA
Datum objave: 06.10.2016 22:28 | Autor: Služba za odnose s javnošću

Ispis Štampaj stranicu


Milo Đukanović – intervju agenciji ANSA – prevod

Crna Gora: Đukanović, sa NATO-m će se sve promijeniti na bolje

 Problemi sa Rusijom su prolazni

Pristupanjem NATO-u u Crnoj Gori „će se sve promijeniti na bolje”, to je izjava premijera Mila Đukanovića u intervjuu za ANSU. Takođe smatra da će „zahlađenje odnosa sa Rusijom uskoro biti prevaziđeno”. Ulazak u Atlantsku Alijansu imaće, smatra Premijer, pozitivne efekte prije svega na sigurnost. „Biće zagarantovana stabilnost zemlje i nepovredivost granica. To će biti važan zamajac ekonomskog i demokratskog razvoja, za privlačenje stranih investicija i turista”. Osim toga, za Đukanovića je pristupanje Crne Gore NATO-u „od izuzetnog značaja za širenje stabilnosti u regionu Mediterana, te samim tim i za jačanje evropske bezbjednosti”.

Đukanović, odnosi sa Italijom su odlični

 Premijer za ANSU, veoma važno predsjedavanje Zapadnim Balkanom

Crnogorski premijer Milo Đukanović je izrazio veliko zadovoljstvo političkom i ekonomskom saradnjom sa Italijom, naglašavajući važnost italijanskog predsjedavanja „Berlinskim procesom” o zapadnom Balkanu. „Crna Gora i Italija su ove godine obilježile desetogodišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa. Ali je naše prijateljstvo mnogo starije od naše sadašnje države“ – izjavio je Đukanović u intervjuu za ANSU. Po Premijerovoj izjavi „Politički kontakti su odlični. Veoma smo zadovoljni i razvojem ekonomske saradnje, prije svega u oblasti energetike“ dodao je Premijer koji je, između ostalog, naveo prisustvo u Crnoj Gori preduzeća a2a i Terna. Italijansko-ruski konzorcijum Novatek, kako podsjeća Premijer, je izabran na tenderu za istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju. „Cijenimo veoma važnim što će Italija biti domaćin predstojećeg Samita ZB u okviru Berlinskog procesa“ ustvrdio je Đukanović, koji smatra da je to „inicijativa koja je udahnula novi život politici proširenja EU i nama na Balkanu otvorila novu nadu.“ Stoga je poželjno dati impuls ekonomskom i infrastrukturalnom razvoju i stoga „se nadamo da će Italija, koja je nama susjedna zemlja, dati poseban doprinos u tom pravcu“. „Očekujemo, između ostalog, da će Confindustria iskoristiti ovu priliku italijanskog predsjedavanja kako bismo unaprijedili saradnju naših preduzeća. Mislim da svi u regionu imamo velika očekivanja od italijanskog predsjedavanja“ – tvrdi Đukanović.

Đukanović, glasanjem 16. oktobra se odlučuje o budućnosti zemlje

 Premijer Crne Gore, uspješnih prvih deset godina nezvisnosti

Pristupanje NATO-u, perspektiva pristupanja EU, turbulentna balkanska situacija, odnosi sa Italijom: deset dana prije političkih izbora u Crnoj Gori, premijer Milo Đukanović u intervjuu agenciji ANSA govori o svemu i pravi veoma pozitivan bilans prvih deset godina nezavisnosti svoje zemlje. „Od nejnerazvijenije ex-yu republike sada smo najrazvijenija ekonomija na Zapadnom Balkanu“ rekao je Đukanović naglašavajući da je Crna Gora danas „prepoznatljiva turistička i investiciona destinacija“ i „Zemlja koja je faktor stabilnosti u regionu i lider u integracijama“. Za Premijera koji je već 25 godina neprikosnoveni protagonista političke scene u Crnoj Gori, glasanje 16. oktobra je od veliko značaja, svakako „najznačajniji politički događaj poslije referenduma 2006. godine“ kojim se Podgorica mirno odvojila od zajednice sa Srbijom. Na ovim izborima se, tvrdi Đukanović, „odlučuje ne samo o evropskoj i evroatlantskoj budućnosti Crne Gore, već i o tome u kom pravcu mogu krenuti procesi u regionu“. Mi biračima, kako tvrdi Premijer „nudimo garanciju stabilnosti i očuvanja multietničkog sklada“, zajedno sa „nizom krupnih projekata u putnoj infrastrukturi, turizmu i energetici, koji se mjere milijardama eura“. Đukanović, koji je lider DPSa, upire prstom u svoje političke protivnike koji su, kako tvrdi, „isti oni koji su bili poklonici režima Slobodana Miloševića“. „Svi protivnici crnogorske nezavisnosti su opet na okupu“, imaju iste ciljeve a njihovi interesi su podudarni sa protivljenjem Rusije proširenju NATO-a“ Otuda „su našli zajednički jezik sa određenim strukturama iz Moskve“. Zapravo, tvrdi Đukanović, pristupanjem NATO-u u Crnoj Gori „će se sve promijeniti nabolje“ počevši od sigurnosti. „Biće zagarantovana stabilnost zemlje i nepovredivost njenih granica, a proširiće se i stabilnost u regionu Mediterana” te samimi tim i evropska bezbjednost. Za premijera je realno da već tokom prve polovine naredne godine Crna Gora postane „punopravni član Alijanse”, dok će kontrasti i zahlađenje odnosa sa Rusijom „ubrzo biti prevaziđeni”. Po njegovom mišljenju nije bilo negativnih posljedica na ekonomskom i turističkom planu. Uostalom, primijetio je, „Rusija ima veoma razvijene odnose s mnogim zemljama koje su NATO članice, pa zašto bi Crna Gora bila izuzetak?“ Milo Đukanović se dakle nada dodatnoj evropskoj podršci procesu integracije Crne Gore i cjelokupne regije u EU. „Samo ujedinjena Evropa može nuditi valjane odgovore na izazove koje ima pred sobom“ počevši od migrantske krize pa do borbe protiv terorizma i radikalizma. Kritikujući „retoriku devedesetih godina“ i nacionalističke ispade koji su se u zadnje vrijeme pojavili u balkanskim zemljama a često su povezani sa „potrebama unutrašnje politike“, Đukanović je označio kao „odlične“odnose sa Italijom, kako na političkom tako i na ekonomskom planu, i naglasio je veliku važnost italijanskog predsjedavanja Berlinskim procesom za zapadni Balkan.