Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Njujork: Intervju predsjednika Vlade Mila Đukanovića za Glas Amerike

Njujork: Intervju predsjednika Vlade Mila Đukanovića za Glas Amerike
Datum objave: 22.09.2016 13:45 | Autor: Služba za odnose s javnošću

Ispis Štampaj stranicu


Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošćuNjujork – Predsjednik Vlade Crne Gore Milo Đukanović
Kratak intervju u emisiji „Otvoreni studio“ Glasa Amerike
Emitovan uživo 21.09.2016. 22:00 (CET)
Novinar: Braca Đorđević

Sledećeg meseca imamo izbore u Crnoj Gori, Vi ste baš nama u intervju letos, posle Samita u Varšavi, rekli da će izbori na neki svojevrstan način biti referendum o učlanjenju u NATO. Da li ste istog mišljenja i sada?

Milo Đukanović, predsjednik Vlade: Mislim da je vrijeme snažno potvrdilo tu moju tadašnju pretpostavku ili prognozu. Kao što možete vidjeti iz toka predizborne kampanje u Crnoj Gori vladajuća koalicija, preciznije vladajuća partija – Demokratska partija socijalista potpomognuta partijama manjina u Crnoj Gori, i dalje je snažno na kursu pune integracije Crne Gore u NATO i Evropsku uniju. Nažalost, rekao bih da su i protivnici tog kursa ujedinili svoje redove i da danas možda osnaženi nekim partijama koje do juče nijesu podržavale tu politiku, pokušavaju da pariraju, da na neki način ospore ili makar uspore crnogorsko članstvo u NATO-u. Moje uvjerenje je da je Crna Gora već ozbiljno odmakla na tom putu i da nikakav povratak natrag ne dolazi u obzir. Crna Gora je predano radila i prije nezavisnosti, a posebno tokom ovih deset godina, na usvajanju novog sistema vrijednosti koji karakteriše upravo Evropsku uniju i NATO alijansu. Tako da mislim da smo puno toga dobrog napravili, da smo postavili jedan dobar temelj za buduću, modernu i razvijenu arhitekturu Crne Gore kao evropske države. I mislim da će i izbori redovni izbori koji se događaju 16. oktobra samo potvrdili odlučnost Crne Gore da nastavi u tom smjeru.

Oni što Vaši politički oponenti tvrde je da je Crna Gora pod upravom Vaše stranke i koalicije koje ste predvodili u proteklih 20 godina nazadovala, da postoji ozbiljan problem sa kriminalom i korupcijom, da je standard života opao. Šta Vi kažete na sve to i kakve nove ideje nudite pre svega u ekonomskom pogledu?

Milo Đukanović, predsjednik Vlade: Manir opozicije je da kritikuje Vladu. To je dodatno karakterisitčno u predizbornom periodu tako da je manje-više očekivano da opozicija pokušava da sa nipodaštavanjem govori o naporima koje je Vlada u prethodnom periodu uložila i rezultatima do kojih je došla.

Ipak, mislim da je teško osporiti da je Crna Gora danas najrazvijenija ekonomija Zapadnog Balkana, iako je do samo prije deceniju bila u redu manje razvijenih republika na prostoru ex Jugoslavije. U Crnoj Gori se danas realizuju neke veoma krupne investicije u infrastrukturi, energetici i turizmu - krupne ne za crnogorske ili balkanske uslove nego krupne u evropskim razmjerama i da je evidentan zamah na planu ekonomskog razvoja koji će samo dodatno dobijati ubrzanje. Ako kažemo da je prosjek stope rasta Crne Gore u toku posljednje decenije 3,2% tada kada je cijela Evropa bila ispod 1% onda nema nikakve sumnje da nije moguće zaista bilo čime dokazati te političke ocjene opozicije koje ona koristi naravno sa ciljem da diskredituje vladajuću strukturu i da dođe na njeno mjesto.

Međutim, potpuno je jasno da ni mi koji vodimo vladinu politiku nijesmo zadovoljni dostignutim, da imamo mnogo ambicioznije ciljeve id a razumijemo i nestrpljenje javnosti koja očekuje da se za kraće vrijeme savladaju svi problemi koji predstavljaju istorijsko naslijeđe i Crne Gore i regiona. Mi smo naravno spremi da se uhvatimo ukoštac sa tim izazovom i to je ono što predstavljamo crnogorskoj javnosti uoči ovih izbora. Dakle, mi mislimo da je zaista moguće ozbiljno unaprijediti životni standard u Crnoj Gori i da je to moguće upravo kroz jedno pametno i održivo korišćenje još uvijek neiskorišćenih razvojnih resursa. U tom cilju permanentno unapređujemo naš poslovni ambijent da bismo uz još više povjerenja stranim investitorima i domaćim biznismenima da se pridruže Vladinim naporima da na optimalan način iskoristimo do sada neiskorišćene resurse. Prije svega smo motivisani potrebom da pokrenemo sve ono što su preduzetnički potencijali Crne Gore da bi se nastavilo sa tendencijom formiranja novih malih i srednjih preduzeća i aktiviranjem te vrste biznisa kako bi što više ljudi u Crnoj Gori dobio šansu da radi i da doprinese onome što će biti uspjesi na nacionalnom planu.