Manja slova Veća slova RSS

Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Intervju predsjednika Vlade Igora Lukšića za njemački dnevnik „Frankfurter Algemajne Cajtung (Frankfurter Allgemeine Zeitung)“

Intervju predsjednika Vlade Igora Lukšića za njemački dnevnik „Frankfurter Algemajne Cajtung (Frankfurter Allgemeine Zeitung)“
Datum objave: 23.05.2012 11:17 | Autor: Biro

Ispis Štampaj stranicu


Gospodine predsjedniče Vlade, da li je zadovoljstvo veliko povodom ohrabrenja sa samita NATO-a u Čikagu?

Veoma smo zadovoljni što je priznato naše napredovanje u oblasti bezbjednosti i odbrane i što se Alijansa drži svoje politike otvorenih vrata. NATO garantuje bezbjednost u ovom regionu, a to je opet osnovni uslov za našu integraciju u EU. Tu postoji tijesna veza.

Šta Crna Gora može ponuditi NATO-u?

Naše susjedne države Albanija i Hrvatska već su u Alijansi. Naša obala je jedina na sjevernom Sredozemlju koja je još van NATO zone. Naše pristupanje je tako i bezbjednosno-politički relevantno, u interesu je obje strane. Crna Gora, takođe, učestvuje u misiji u Avganistanu.

Krajem juna u EU se donosi odluka o početku pristupnih pregovora. Što mislite koliko će oni trajati?

Crna Gora nije lošije pripremljena od bilo koje druge zemlje. Mi smo učinili vidljive napretke u različitim oblastima, već implementirali mnoge zakone i regulative koji važe u EU. Računamo sa pozitivnim izvještajem Komisije o napredovanju i početkom pregovora krajem juna. Po novom postupku, koji kasnije treba da važi za sve druge zemlje zapadnog Balkana, pregovori će početi Poglavljima 23 i 24, dakle pravosuđe, pravna država i osnovna prava. Veoma smo saglasni sa tim, pošto nam to pomaže da od samog početka ublažimo strahovanja da Crna Gora nije u stanju da se obračuna sa organizovanim kriminalom i korupcijom.

Šta preduzimate u toj oblasti?

Namjeravamo da ojačamo ustavnu nezavisnost sudstva. Pored toga donijeli smo brojne zakone da bismo povećali efikasnost pravosuđa, i konačno smo u dogovoru sa Komisijom i NVO koje djeluju u toj oblasti u Parlamentu donijeli zakone za suzbijanje korupcije. Osim toga bilo je značajnih operativnih uspjeha u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala. U Crnoj Gori nema više tabua. Sudovi su donijeli presude zbog šverca droge i pranja novca, konfiskovana je imovina. Uspjesi se daju vidjeti. Naša napredovanja priznata su i na međunarodnom nivou, kao od Svjetske banke i Freedom House.

Crna Gora se doduše brzo oporavila od konjukturne recesije 2008, ali je zaduženost države mnogo porasla.

Glavni razlog za to bila je naravno kriza. Međutim, zaduženje države morate posmatrati u jednom dužem periodu. 2004, na početku konjukturnog ciklusa, ona je iznosila 45 posto, potom je pala na ispod 30 posto, a sada je na 50 posto. Vjerujem da je time dostignut vrhunac. Izvozi rastu, naš platni bilans značajno se poboljšao. Deficit je manji nego što statistika pokazuje, jer njom uopšte nije obuhvaćena gotovina koju su turisti donijeli u zemlju, kao i prihodi od pomoraca i druge doznake.

Među kandidatima za EU Crna Gora je izuzetni slučaj zbog jednostranog preuzimanja Evra.

To ce se morati u potpunosti regulisati. Crna Grupa ne pripada Euro-grupi, snabdjevanje Nacionalne banke novčanicama vrši se preko komercijalnih banaka. Vjerujemo da nam je Evro, kome je prethodilo preuzimanje Marke, donio veoma mnogo prednosti. On je stabilizovao ekonomiju i pospješio strukturne reforme, on je bio čvrsto sidro.

Da li ste spremni da potpišete Poreski sporazum?

Da, naravno. Mi već u ovoj godini ispunjavamo kriterijume Mastrihta. Novo zaduživanje iznosiće manje od tri procenta, inflacija je na oko tri procenta. Ali ne radi se samo o poreskoj disciplini, radi se, prije svega, o rastu, a to se dobija samo preko strukturnih reformi i bolje investicione klime. U to smo čvrsto ubijeđeni.

Pitanja je postavio Karl-Peter Schwarz (Švarc).