Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Ауторски текст предсједника Владе Црне Горе Мила Ђукановића објављен у недјељнику НИН

Датум објаве: 22.01.2015 13:21 | Аутор: Биро за односе с јавношћу

Испис Штампај страницу


МИЛО ЂУКАНОВИЋ, ПРЕДСЈЕДНИК ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ:

Црна Гора и НИН

Јубилеји вас увијек тјерају да бирате ријечи, и тиме ограничавају. Без обзира ко је слављеник. И који је, и колики повод. То је тако било одувијек, и свуда. Али, јубилеји подсјећају и да вријеме лети, да је све пролазно. Како онда у том контексту судити о људима, догађајима, дјелима…

Како у неколико реченица сажети осам деценија дугу традицију најстаријег недјељника и првог њусмагазина на Балкану? Шта, данас из друге државе, рећи о НИН-у који је био југословенски вјесник новога доба у 20. вијеку? И први и други пут. Како повезати то са ових осам година, колико НИН излази у независној Србији, са мноштвом недјељника? Иако је увијек сматран српским. И кад су га хвалили, и кад су га кудили. Све то у времену трагичних догађаја у Паризу, који збуњују и велике и мале европске земље и народе. Збуњују Европу и цио свијет. Да ли је Волтер својом поруком – не слажем се с вама, али до смрти ћу бранити ваше право да ријечи изговорите – још давно дао одговор на који смо заборавили? Или је у томе само дио одговора? 

Мислим да су антифашизам, европски дух и сопствена новинарска и културна школа константе у НИН-овом 80-годишњем профилу. Ово је сажети поглед из савремене Црне Горе, која антифашизам и европејство сматра историјском вертикалом и својим државним утемељењем. При том не заборављајући своју југословенску прошлост. Па ни своје везе са НИН-ом. Не заборављамо да је Радован Зоговић био један од његових виђених оснивача; да је Милован Ђилас, и као главни партијски идеолог, и најпознатији југословенски дисидент, неодвојиви дио његове историје; да је Весна Малишић данас замјеница главног и одговорног уредника. Наравно, не заборављамо ни друге. Ни чињеницу да је НИН оставио значајан траг у црногорској култури и образовању. Посредно, и непосредно. Између осталог, многи Црногорци су дио престижних образовних и културних институција, чији су утемељивачи били и истакнути чланови редакције НИН-а. 

Данашњи НИН, као и раније, дијели судбину своје земље. Исто тако, и судбину озбиљних европских и свјетских политичких магазина, са којима је деценијама био у истој равни. На тим добрим искуствима, не заборављајући ни тамне странице историје на овим просторима, па ни своје сопствене, НИН може бити и у овом вијеку – нешто друго. Магазин с модерним и објективним погледом на актуелне процесе, који антиципира европску будућност Србије, сагледавајући регионални и глобални контекст. Тако се значајно може доприносити остварењу тог стратешког циља, који је заједнички свим земљама Западног Балкана. Али, и престижу недјељника, који по европским и свјетским мјерилима увијек надилази националне границе. 

С добрим жељама да наставите тим путем, честитам вам велики јубилеј. 

Мило Ђукановић

(Ауторски текст предсједника Владе Црне Горе Мила Ђукановића објављен у недјељнику НИН, бр: 3343, од 22. јануара 2015. године поводом 80. годишњице тог недјељника)