Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Ауторски текст предсједника Владе Игора Лукшића - Повјерење

Ауторски текст предсједника Владе Игора Лукшића - Повјерење
Датум објаве: 08.04.2011 17:27 | Аутор: Биро

Испис Штампај страницу


ПОВЈЕРЕЊЕ

Првих 100 дана рада Владе није довољно за остварење укупне Владине политике, али јесте за трасирање пута њеног будућег дјеловања. У том смислу, вјерујем да смо као тим успјели да покажемо одлучност, како домаћој, тако и међународној јавности, за суочавање са свим препознатим препрекама на путу даљег напретка Црне Горе. Наслиједили смо уходан европски и реформски пут који ће нам значајно олакшати остваривање будућих планова.

Да не понављам, сви добро знамо наше обавезе на европском путу и сви имамо јединствену прилику да дамо свој допринос том заједничком циљу. Стога, сви размислимо што можемо да урадимо за државу и све нас, за нас заједнички, виши циљ. Постојање националног консензуса о потреби интеграције у породицу европских држава, којима припадамо историјски, географски, културно и слободно могу рећи на сваки други начин, даје нам снагу да као Влада истрајемо на том путу.

Данас смо много ближи Европској унији. Након мојих посјета и разговора са колегама у Бриселу и Берлину, могу увјерити грађане у сљедеће: не постоји такозвани “умор од проширења” и Европска унија нас сигурно чека! И слободан сам примијетити, ово није успјех само владајућих партија и проевропске елите Црне Горе, већ цијелог друштва. Током првих 100 дана показали смо пуну посвећеност у реализацији свих обавеза и резултати не изостају.

Као сто сам написао на блогу прије три мјесеца када сам постао предсједник 39. црногорске Владе, нова администрација је преузела дужност у периоду заиста великих успјеха, али и озбиљних изазова за нашу земљу: ушли смо у предворје Европске уније, добијањем кандидатског статуса, у времену када су наши домови били погођени највећим поплавама до сада. Показали смо велику снагу, посвећеност и јединство. Моја Влада ће наставити да промовише ове вриједности које су нам свима за понос.

Свјетска криза, која није заобишла ни нашу земљу, полако пролази, имајући у виду да глобална економија показује знаке благог опоравка. Међутим, као први човјек Владе, морам бити реалан у сагледавању економских прилика. Еурозона, која има највише утицаја на нашу економију, је пред многим изазовима, а новонастале прилике у Либији и Јапану додатно оптерећују наш опоравак. Али, кроз реформе које предузимамо на плану стварања бољег пословног амбијента за наше привреднике и стране инвеститоре, немам сумње да ћемо у овој години успјети да постигнемо боље економске резултате. Радили смо напорно и радићемо и даље на рјешавању проблема у великим привредним системима у нашој земљи и Влада це наставити да буде поуздан партнер, како послодавцима, тако и радницима. Не смијемо прибјећи популизму и рјешењима која наводно штите послодавце, раднике или државне органе. Суштина је да без економског опоравка, којег нема без предузетништва и страних директних инвестиција, није реално да у потпуности остваримо европске циљеве.

Познато је, један од наших приоритета јесте и биће јачање регионалне сарадње. И то не само као њен учесник, већ и иницијатор многих политичких и економских иницијатива које доприносе стабилности региона. Тако нас виде у Европи и свијету, што нас додатно обавезује да радимо на испуњавању овог циља. Потписивањем и усвајањем споразума са Србијом и Хрватском о сарадњу на плану борбе против организованог криминала, сви смо показали зрелост да препознамо проблеме и кренемо у одлучну борбу са њима. Вјерујем да имамо добре односе са свим земљама нашег региона, иако и даље постоје повремене “трзавице” у нашим односима.

Грађани Црне Горе морају знати да Влада заслужује њихово повјерење и да све радимо у њиховом интересу. Стога, Црна Гора не може и неће имати Владу која дјелује изоловано од свог друштва. У циљу вецег укључивања јавности у демократски процес, покренуо сам серију састанака познату као "Дани консултација", на којима смо размотрили важна политичка питања у земљи. Вјерујем да су резултати ових састанака и конструктивног дијалога већ дали одређене резултате, али ће захтјевни предстојећи период најбоље показати све вриједности ове нове иницијативе и нашег приступа комуникацији са грађанима. Посебно ме радује подршка суградјана широм земље, са којима комуницирам путем Фацебоок-а.

На крају, моје досадашње искуство у комуникацији са грађанима оставља ми снажан утисак повјерења. За првих 100 дана рада, добио сам велику инспирацију, прије свега, од грађана, кроз њихове приједлоге и критике на рачун власти. Свјестан сам да ни један лидер не може испунити државне циљеве без подршке друштва које предводи. Дубоко сам захвалан на указаном повјерењу мојих суграђана и њиховој подршци. Свим својим знањем и радом настојаћу да указано повјерење оправдам у циљу напретка свих грађана Црне Горе и остварења наших заједничких циљева.

др Игор Лукшић,

предсједник Владе