Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Ауторски текст "100 дана до нове ере у Црној Гори" предсједника Владе Игора Лукшића, објављен на блогу предсједника

Ауторски текст "100 дана до нове ере у Црној Гори" предсједника Владе Игора Лукшића, објављен на блогу предсједника
Датум објаве: 12.02.2011 11:40 | Аутор: Биро

Испис Штампај страницу


Из разлога који су вјероватно познати мојим истакнутим читаоцима, у посљедње вријеме нисам имао времена да објавим неки нови пост на блогу. Углавном сам из хобија писао о економским и политичким идејама. Данас, изазови са којима се суочавам као државни службеник су ставили у други план моју пасију аналитичара и теоретичара.

Нова администрација је преузела кормило Црне Горе, у тренутку великих успјеха и великих искушења са којима се суочавала наша земља: ушли смо у предворје Европске уније у тренутку када су наше домове погодиле незапамћене поплаве. Народ Црне Горе је у вријеме катастрофалних поплава показао велику снагу, одлучност и јединство. Моја влада ће настојати да афирмише вриједности које је њен народ тако несебично показао.

Које промјене можемо очекивати?

У политици је концепт "промјене" нејасно постављен. У недостатку смисленог контекста, "промјена" је испразна поштапалица. Можда може покренути нечију машту, али тешко може имати политички смисао. Нећу покушавати да освојим симпатије нонсенсом. Зато желим да на самом почетку разјасним неке ствари:

Била ми је велика част и професионални изазов да будем потпредсједник и министар финансија у кабинету бившег премијера Мила Ђукановића. Најзначајнија лекција, коју сам током ових година, научио је била како поставити циљеве и како их остварити кроз политику. Влада и ја бићемо и даље посвећени остваривању истог циља који је мој претходник поставио: мирна и просперитетна будућност Црне Горе у ЕУ.

Нећу рећи ништа ново ако устврдим да карактер једне државе одређује њен лидер. У том смислу, нова ера је заиста пред нама: нови стил, нови став и нове идеје. Успјеси претходног кабинета ће служити новој Влади да тежи још већим резултатима.

Суштина наше, прошле, садашње и будуће политике се може сумирати у три ријечи: развој, интеграција и транспарентности. Раст ће произаћи из наших ниских пореза и паметно вођене инвестиционе политике. Администрација ће опрезно и мудро трошити државни новац. Будућност обилује могућностима никад ближе интеграције са евроатлантском заједницом: Црна Гора је чланица НАТО - Акционог плана за чланство и најновији кандидат за чланство у ЕУ.

Транспарентност и одговорност се не могу сматрати пасивним концептима у демократији. Црногорци морају знати да влада заслужује њихово поверење и да ми искључиво дјелујемо у њиховом интересу. Популацијски мала Црна Гора не смије, не може и неће имати владу која дјелује изоловано од сопственог друштва.

У циљу већег укључивања јавности у демократски процес, моја влада је покренула сесије "Дане консултација", на којима смо са свим заинтересованим странама разговарали о свим политичким питањима. У дијалогу су учествовали: НВО сектор, синдикати, послодавци, вјерске организације, универзитети, академци, представници мањина, бораца и медија. Надам се да резултати ових састанака имају прави одјеки широм земље, од Пљеваља до Улциња, од Херцег Новог до Рожаја.

Желим да Црна Гора буде иновативна земља чијим вјештинама ће завидити друге земаље. Нова влада може да помогне у остваривању овог циља кроз реформу образовног система; поред тога, новоформирано Министарства за науку ће помоћи Црној Гори у јачању истраживачких и развојних капацитета. Кад ово кажем, мислим да је, можда, најважнији корак који можемо направити да обезбиједимо људима средство које им је неопходно за њихов лични напредак: Интернет.

Универзални приступ Интернету је предуслов за конкурентност. У овом тренутку, мање од половине Црногораца има приступ Интернету. Желим и настојаћу да се овај проценат убрзано повећа и цијела земља буде покривена. Интернет је најисплатљивији начин да грађани буду на извору информација, да учествују у политичком процесу и позову своје политичаре на одговорност. То ће омогућити људима да превазиђу бирократију и смањити удаљеност између грађана и доносилаца одлука. Мој кабинет ће се у великој мјери ослањати на могућности које пружа Интернет.

Једном је један велики државник у свом инаугуралном говору, свом народу понудио крв, муку, сузе и зној. Од тада се свијет доста промијенио: сада се од нас захтијева само труд и зној. То је жртва на коју смо спремни.

Игор Л.