Pitajte predsjednika

Pitajte predsjednika

>

Predsjednik Marković: Glavni specijalni tužilac bio je ikona dijela opozicije kada je hapsio članove DPS-a

Predsjednik Marković: Glavni specijalni tužilac bio je ikona dijela opozicije kada je hapsio članove DPS-a
Datum objave: 12.12.2018 17:09 | Autor: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Ispis Štampaj stranicu Video Video Download Download


SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE


Predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković ocijenio je danas u Skupštini na Premijerskom satu da nema nikakve sličnosti između svojevremene odluke predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića da dâ izjavu u Tužilaštvu i sadašnje odluke poslanika Nebojše Medojevića da se ne odazove pozivu specijalnog tužioca te da je opozicija pravila ikonu od glavnog specijalnog tužioca kada je on nalagao pritvaranje članova DPS-a.

Na pitanje poslanika Miodraga Lekića da prokomentariše navodno postojanje dvostrukih standarda kada su u pitanju predsjednik Đukanović i poslanik Medojević zbog javnih izjava koje su davali premijer je odgovorio da ga čudi postavljanje pitanja o događaju od prije više godina.

„Ako Vi imate problem sa predsjednikom države Đukanovićem na tu temu to možete da raspravite u javnom političkom dijalogu ili ako ocijenite na nekom drugom mjestu“ – rekao je premijer.

Predsjednik Vlade je ocijenio da ne mogu biti stavljeni u istu ravan izjava predsjednika Đukanovića iz 2013. da iza ubistva Duška Jovanovića stoje određeni krugovi u Beogradi bliski predsjedniku nekadašnje SRJ Vojislavu Koštunici i tvrdnje Nebojše Medojevića na račun glavnog specijalnog tužioca Milivoja Katnića.

„Predsjednik Đukanović se odazvao pozivu Tužilaštva i otišao tamo. A Medojević neće da ode tamo i potvrdi ono što je rekao za čovjeka. Gdje tu ima sličnosti? Nema sličnosti. Predsjednik je otišao u Tužilaštvo, ovaj neće da ode da kaže ono što je rekao javno i optužio ne samo Milivoja Katnića kao građanina nego Milivoja Katnića kao specijalnog tužioca. To nije samo optužba nesuvisla njega kao građanina nego državne institucije Crne Gore odnosno države. Ako kažete za nekoga da je silovatelj osobe na teritoriji druge države, a ta država kaže da tamo nije bilo te osobe nikada nit' se pojavljivala nit' je živjela – šta je to nego laž i podvala i kleveta. I za to se mora odgovarati“ – rekao je predsjednik Vlade.

Premijer Duško Marković je podsjetio da je dio opozicije hvalio glavnog specijalnog tužioca kada je on nalagao pritvaranja članova Demokratske partije socijalista.

„Pa ne može biti da je specijalni tužilac odličan i najbolji na kugli zemaljskoj kada hapsi ljude iz DPS-a. Ovdje ste ga veličali, ovdje ste zbog toga tražili da Specijalno tužilaštvo preuzme djela iz oblasti izbornog zakonodavstva jer je on bio za vas ikona. A kada zakon zakuca na vaša vrata – e onda ne valja ni tužilac, ne valja ni zakon, ne valja ni sistem. Ne može tako poslaniče Lekiću“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković.

Nijesam tu da dokazujem sposobnost liderstva, nego zbog rezultata

Na ocjene poslanika Lekića koji je rekao da je njegov stav i stav „demokratske javnosti“ da je predsjednik Vlade nedavno „opskurno napadnut iz sredine oko [predsjednika] Đukanovića“ i da premijer treba da izabere hoće li biti „sivi činovnik ili čovjek reformi“ predsjednik Marković je rekao da se nije u šezdesetoj godini prihvatio premijerske dužnosti da bi dokazivao sposobnost svog liderstva.
„Nego kao odgovoran čovjek da napravimo nešto na temelju naše politike, da naš rezultat bude makar dva posto bolji od onog prethodnog rezultata. I zbog toga mi govorimo danas o našim rezultatima u ove dvije godine. Pa me onda kritikuju: 'zbog čega vi govorite o vašim rezultatima?' Pa o čijim to rezultatima da govorim? Jesam li ja dobio mandat i zadatak da ova vlada napravi rezultat? Od svoje partije i od mojih koalicionih partnera. Dakle, gospodine Lekiću, ja s tim nemam problem. Ni sa kolumnama ni sa kritičnim pristupom ni sa analizama. Kažem ono što mislim i uradim ono što sam obećao! To je moj princip, sviđalo se to nekome ili ne. Šta god ko mislio o tome. A mislim da ste se u to uvjerili ako hoćete biti realni“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković.

Nema novih saznanja o ubistvu Duška Jovanovića

Odgovarajući na unaprijed postavljeno pitanje o tome ima li novih saznanja o ubistvu glavnog urednika dnevnog lista „Dan“ Duška Jovanovića premijer Marković je podsjetio da je slučaj zadobio sudsko razrješenje u kojem je jedno lice procesuirano i osuđeno na kaznu zatvora u trajanju od 19 godina.

„Na tome se nije stalo, već se u policiji i dalje preduzimaju radnje u cilju pribavljanja saznanja, identifikacije i pronalaska ostalih izvršilaca i mogućih nalogodavaca tog krivičnog djela. Takođe se ne libim ni da Vam saopštim da ja lično, pošto je to bilo jedno od Vaših široko postavljenih interesovanja, nemam nikakva nova saznanja o tom kriminalnom događaju. Da ih, poslaniče Lekiću, nekim slučajem imam, budite uvjereni da bi državni organi bili obaviješteni istog časa“ – rekao je premijer.

Predsjednik Vlade je podsjetio da i dalje djeluje Komisiju za praćenje postupanja nadležnih organa u istragama slučajeva prijetnji i nasilja nad novinarima, ubistava novinara i napada na imovinu medija koju je 016. formirala Vlada i kojoj je ljetos Vlada produžila mandat na još dvije godine.

„Imajući u vidu da Komisija ima obavezu podnošenja kvartalnog izvještaja – u kontekstu Vašeg pitanja o eventualnim novim saznanjima o ubistvu urednika dnevnog lista 'Dan' Duška Jovanovića, upućujem Vas na izvještaje Komisije, koji su javno dostupni. Ono što kao predsjednik Vlade mogu da garantujem, to je da će državni organi u skladu sa zakonom propisanim obavezama, nastaviti da pružaju podršku Državnom tužilaštvu i drugim organima koji učestvuju u krivičnom postupku, naročito u dijelu otkrivanja krivičnih djela i pronalaženju njihovih učinilaca“ – rekao je predsjednik Vlade Duško Marković.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE