Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

Питајте предсједника

Питајте предсједника

>

Предсједник Владе Душко Марковић одговарао на посланичка питања у оквиру премијерског сата

Предсједник Владе Душко Марковић одговарао на посланичка питања у оквиру премијерског сата
Датум објаве: 29.03.2017 13:51 | Аутор: СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

Испис Штампај страницу Видео Видео Доwнлоад Доwнлоад


    
  
                            
Транскрипт одговора предсједника Владе Душка Марковића на питања шефова посланичких клубова у оквиру премијерског сата можете преузети овдје.
  

Предсједник Владе Душко Марковић одговарао је у сриједу, 29. марта 2017. године, у Скупштини Црне Горе, у оквиру премијерског сата на питања представника посланичких клубова. Предсједник је, у том контексту, говорио о резултатима мјера Санационог плана за финансијску консолидацију, питању двојног држављанства између Црне Горе и Босне и Херцеговине, као и о резултатима интензивне дипломатске активности.

Одговарајући на питање о резултатима мјера Санационог плана за финансијску консолидацију који је Влада донијела крајем прошле године и пројекцијама економских кретања до краја ове године које је поставио Миодраг Бобо Радуновић у име Клуба посланика Демократске партије социјалиста, Премијер је истакао: „Првим ефектима фискалне консолидације у протеклом периоду 2017. године смо задовољни. На приходној страни буџета у периоду 1. јануар-24.март 2017. године, остварено је 262,6 милиона еура прихода, а до краја марта мјесеца се очекује потпуно остварење плана“.

На питање да ли ће бити потписан Споразум о двојном држављанству између Црне Горе и Босне и Херцеговине, које је испред Клуба посланика „Бошњачка странка, Коалиција Албанци одлучно и Хрватска грађанска иницијатива“ поставио Ервин Ибрахимовић, предсједник Марковић је, поред осталог, подсјетио да су Црна Гора и Босна и Херцеговина прве државе бивше СФРЈ које су правно уредиле питање државне границе потписивањем Уговора о државној граници, те да су Владе Црне Горе и Босне и Херцеговине до сада потписале 23 билатерална Споразума, а у фази усаглашавања се налази 8 споразума, међу којима је и Уговор између Црне Горе и Босне и Херцеговине о двојном држављанству.

У одговору на питање о резултатима интензивне дипломатске активности, које је поставио Вујица Лазовић у име Клуба посланика „Социјалдемократе и Либерална партија Црне Горе“, Премијер је оцијенио да је интензивна вањско-политичка и дипломатска активност, са фокусом на испуњавање евро-атлантских и европских интеграционих циљева, у значајној мјери обиљежила рад Владе у претходна четири мјесеца.

„Ако бих могао у једној реченици да сумирам резултате свих тих активности, увјерен сам да би се оне могле оцијенити веома позитивним и охрабрујућим, а позиција Црне Горе на међународној сцени, како глобалној и европској, тако и регионалној – апсолутно уважена и подржана на најважнијим адресама. Најновију потврду овакве оцјене добили смо синоћ: амерички Сенат је огромном већином гласова ратификовао приступни Протокол Црне Горе Сјеверноатлантској алијанси“, рекао је он.

На допунско питање Вујице Лазовића како саговорници из међународне заједнице оцјењују бојкот рада Парламента од стране опозиционих партија, предсједник Марковић је одговорио:

„Морам да кажем да бојкот Парламента свакако оптерећује Црну Гору, и оптерећује њен политички систем и уопште доводи у питање његову функционалност. Али желим такође да кажем да приликом свих сустрета које сам имао, недвосмислено, и моји сарадници након њихових посјета, анализирајући резултате тих посјета, су саопштили да ни један међународни представник, ни један званичник није дао за право опозицији за овакво политичко дјеловање, ама баш нико не подржава бојкот Парламента.

Ни у Сједињеним Америчким Државама, ни у Бриселу, ни у Региону!“
 
Yоутубе линк на питања новинара и одговоре предсједника Владе: хттпс://yоуту.бе/нyкЦзХо-цоY
 
 
     
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ